Geen terreur: verdachte schoot op orthodoxe priester in Lyon wegens affaire
Foto: AFP

Een man die vrijdag werd opgepakt in zijn huis in Lyon, heeft bekend dat hij 31 oktober het vuur opende op een Griekse orthodoxe priester in de Franse stad. De priester zou een verhouding hebben gehad met de vrouw van de verdachte. Aangezien de aanval twee dagen na de aanslag in Nice plaatsvond, lokte het voorval erg emotionele reacties uit.

De Grieks-Orthodoxe priester was op 31 oktober zijn kerk aan het afsluiten toen iemand rond 16 uur het vuur op hem opende. Hij raakte ernstig gewond, maar ontwaakte woensdag uit zijn coma. ‘Hij werd aangevallen door een enkele man die hem twee keer beschoot met een jachtgeweer’, zei een politiebron toen aan de Franse krant Le Figaro.

Op basis van de verklaringen van de priester kon de politie vrijdag een man oppakken, weet de krant Le Parisien. Het zou gaan om een 40-jarige Georgiër die in Lyon woont. ‘Hij is de echtgenoot van een vrouw die een verhouding had met het slachtoffer’, zo staat in een persbericht van de procureur.

De veronderstelde dader is in verdenking gesteld wegens poging tot moord. Na de opheffing van zijn vrijheidsberoving in functie van het onderzoek, is hij in voorlopige hechtenis genomen.

De aanval vond plaats twee dagen na de mesaanval in de basiliek van de Franse havenstad Nice, wat leidde tot hevige emotionele reacties. De onderzoekers waren er al vrij snel van overtuigd dat er in Lyon geen sprake was van terrorisme, maar dat het motief in de privésfeer gezocht moest worden.