‘Melania en schoonzoon Jared Kushner hebben Trump benaderd om verlies toe geven’
Het is onduidelijk hoe de sfeer in het Witte Huis is. Wat wel zeker is: Trump tracht te ontspannen met golf. Foto: AFP

Niet alleen schoonzoon en politiek adviseur Jared Kushner zou Trump in privé benaderd hebben om zijn verlies toe te geven, ook zijn vrouw Melania zou dat gedaan hebben. Dat beweert CNN op basis van anonieme bronnen binnen het Witte Huis. Trump-adviseur Jason Miller ontkent.

Donald Trump lijkt vooralsnog niet van plan om zijn verlies toe geven. Zondagochtend, plaatselijke tijd, stak hij in een tirade op Twitter opnieuw van wal: ‘Wij geloven dat deze mensen (Joe Biden en de Democraten, nvdr) dieven zijn’, staat er onder andere te lezen. Aan Newt Gingrich, voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, schrijft hij: ‘Waar het ertoe deed, hebben ze gestolen wat ze moesten stelen.’ Gingrich, een conservatieve Republikein, toont zich een bondgenoot in het aanvechten van het verkiezingsresultaat.

‘Melania en schoonzoon Jared Kushner hebben Trump benaderd om verlies toe geven’
Jared Kushner, adviseur en echtgenoot van Ivanka Trump. Foto: AFP

Toch lijkt niet iedereen in het Witte Huis als een blok achter de president te staan. Volgens CNNzouden schoonzoon Jared Kushner en zijn vrouw Melania hebben geprobeerd om voorzichtig een verlies aan te brengen bij Trump. Kushner, tevens een belangrijk adviseur van Trump en de echtgenoot van dochter Ivanka, zou dat hebben gedaan nadat het campagneteam zaterdag een verklaring had uitgestuurd dat de race nog niet gelopen is en dat de media te vroeg een winnaar hebben aangewezen. De Amerikaanse nieuwszender schrijft dat op basis van drie anonieme bronnen in het Witte Huis, voorlopig is het nog niet onafhankelijk bevestigd door andere Amerikaanse media.

Jason Miller, een andere adviseur van Trump, ontkent het verhaal op Twitter. Hij benadrukt dat ‘Jared geadviseerd heeft om alle juridische mogelijkheden aan te wenden voor een correct resultaat’ en verwijst naar de -in hun ogen- ‘onregelmatigheden in de stemming’ en het ‘gebrek aan transparantie’. Ook het nieuws dat Melania haar echtgenoot benaderd zou hebben, doet hij af als ‘fake news’.

Kort nadat CNN berichtte dat ook Melania Trump haar echtgenoot zou benaderd hebben om een verlies toe te geven, tweette de first lady dat ‘elke Amerikaan een eerlijke verkiezing verdient’. Ze schrijft dat ‘elke legale - niet illegale - stem gestemd moet worden’ en wijst op het belang van ‘transparantie’. Ze echoot daarmee de woorden van andere leden van de Republikeinse partij die benadrukken dat eerste elke stem geteld moet worden. De Amerikaanse media riepen Biden uit tot president toen duidelijk werd dat Trump niet meer voldoende stemmen zou kunnen binnenhalen om te winnen.

Het Witte Huis heeft nog geen contact gehad met het team van Joe Biden. Normaal gezien belt de verliezer met de winnaar met felicitaties, maar Trump zet duidelijk de hakken in het zand. ‘Het zou op dit ogenblik voor hem heel verkeerd zijn (zijn nederlaag) toe te geven’, zei zijn advocaat Rudy Giuliani aan Fox News. Zaterdag kondigde die vanop de parking van een tuincentrum aan dat ze maandag verschillende rechtszaken zullen aanspannen om de stemming te betwisten. Tegenover Fox News specificeerde hij dat het om vier of vijf rechtszaken zal gaan in de ‘battleground states’. ‘Je kan deze verkiezing nu niet de geschiedenis laten ingaan zonder dit aan te vechten’, aldus de advocaat.

Er even tussenuit met partijtje golf

Een ander geluid is ‘on the record’dus lastig te bekomen. Toch bericht ABC News dat de verkiezingsnederlaag als een bom ingeslagen bij Trumps campagneteam. Anonieme medewerkers zeggen tegen de nieuwszender dat vermoeidheid en teleurstelling momenteel overheersen bij het team dat de herverkiezing van Trump mogelijk moest maken. ‘Een vreselijk gevoel’, zegt een van hen (anoniem) tegen de omroep.

‘Melania en schoonzoon Jared Kushner hebben Trump benaderd om verlies toe geven’
Trump kijkt toe wanneer zijn konvooi aankomt aan het Witte Huis, waar mensen toestroomden om de overwinning van Biden te vieren. Foto: AFP

Wat wel zeker is: president Trump trachtte dit weekend te ontspannen met een partijtje golf. Dat deed hij ook toen hij te horen kreeg dat de Amerikaanse media -na drie dagen van stemmen tellen- Joe Biden hadden aangewezen als winnaar. Op de terugweg reed zijn konvooi langs de Black Lives Matter Plaza in Washington, waar een menigte zijn nederlaag vierde. Zondagmiddag is hij zo’n 260 kilometer verder opnieuw gaan golfen, deze keer in Virginia, aldus NBC News.