Manchester United-talent Marcus Rashford praat Engelse premier om in strijd tegen kinderarmoede
Foto: AFP

De Engelse voetballer Marcus Rasford van Manchester United heeft de regering van premier Boris Johnson opnieuw zover gekregen dat kinderen uit arme gezinnen tijdens schoolvakanties gratis maaltijden krijgen, te beginnen in de komende kerstvakantie. Johnson belde de 23-jarige aanvaller na de met 3-1 gewonnen wedstrijd zaterdag tegen Everton en beloofde dat er 400 miljoen Engelse pond beschikbaar komt voor het project, waarvan Rashord de grote animator is.

“Ik heb een goed gesprek gehad met de premier na de wedstrijd en begrijp de voorgestelde plannen goed. Ik ben heel blij met de stappen die de regering neemt om het voedselgebrek bij kinderen in Groot-Brittannië aan te pakken”, vertelde Rashord aan de BBC. “Met deze toezegging kunnen we de omstandigheden van 1,7 miljoen kinderen verbeteren in de komende twaalf maanden en dat kan ik alleen maar toejuichen.”

De sociaal bewogen Rashford begon zijn campagne in juni. De regering weigerde aanvankelijk vouchers te verstrekken voor gratis maaltijden aan kinderen uit arme gezinnen tijdens de zomervakantie, maar draaide bij door de actie van Rashford. Zijn inspanningen leverden de jonge voetballer in juli als jongste ooit een eredoctoraat op van de universiteit van Manchester. “Geen kind mag met een hongerige buik naar bed gaan in Groot-Brittannië”, luidt de strijdkreet van Rashford.