Weer goud voor oranje: Puck Pieterse kroont zich tot Europees beloftekampioene
Foto: BELGA

Puck Pieterse is de nieuwe Europese kampioene veldrijden bij de dames beloften. De Nederlandse soleerde zondag naar de zege. Het zilver in het Nederlandse Rosmalen ging naar de Hongaarse Blanka Vas, het brons was voor een andere Nederlandse: Manon Bakker. Er namen geen Belgen deel aan het EK bij de beloften.

Ook in deze categorie was Nederland topfavoriet met Puck Pieterse, Manon Bakker en Shirin van Anrooij om maar enkele dames te noemen. Het was die laatste die de kopstart voor haar rekening nam en de ganse eerste ronde de leiding zou nemen. Ze telde bij de eerste passage aan de finish zes seconden bonus op een groepje met Manon Bakker, Aniek Van Alphen, Puck Pieterse en de Italiaanse Sara Casasola. Ook Blanka Vas was niet ver.

De jonge renster van de Telenet-Baloise Lions hield haar inspanning bijna twee rondes vol, maar uiteindelijk kregen we bij het indraaien van de derde ronde een groep van zes aan de leiding: de vier eerder vermelde Nederlandse dames, de Hongaarse Blanka Vas en de Italiaanse Casasola. De Britse schaduwfavoriete Anna Kay volgde al op zeven seconden.

Weer goud voor oranje: Puck Pieterse kroont zich tot Europees beloftekampioene
Foto: BELGA

In de derde ronde was het Bakker die de leiding nam en Van Anrooij moest haar snelle start bekopen en viel terug. Net voor het indraaien van de vierde en voorlaatste ronde trok Puck Pieterse in de aanval. In een mum van tijd sloeg ze een gaatje van tien seconden.

Gewonnen spel had ze evenwel nog niet, want Blanka Vas had een stevig eindschot in de benen en kwam in de slotronde nog tot op vier tellen. Uiteindelijk brak de veer dan toch bij de Hongaarse en het was Pieterse die naar de Europese titel snelde. Vorig jaar won ze nog bij de junioren.

Het goud van Puck Pieterse is de derde Europese titel voor Nederland. Zaterdag stonden ook al Ryan Kamp (beloften) en Ceylin del Carmen Alvarado (dames elite) op het hoogste schavot.