Wereldleiders feliciteren Joe Biden en Kamala Harris: ‘De Amerikanen hebben gekozen’
Foto: AFP

Regeringsleiders en staatshoofden uit de hele wereld feliciteren Joe Biden met zijn overwinning in de Amerikaanse verkiezingen, ondanks de weigering president Donald Trump om zich bij de uitslag neer te leggen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Britse premier Boris Johnson, de Canadese premier Justin Trudeau, de Franse president Emmanuel Macron: de belangrijkste wereldleiders hebben Joe Biden (en vaak ook Kamala Harris) meteen gefeliciteerd. Dat president Donald Trump zich niet neerlegt bij de uitslag en spreekt over verkiezingsfraude houdt regeringsleiders en staatshoofden dus niet tegen om de uitslag te erkennen.

Trudeau - die vaak op ramkoers lag met Trump - was overigens een van de eersten om Biden te feliciteren. Hij zegt dat Canada met de Verenigde Staten wil samenwerken ‘om vrede en inclusie, economische welvaart en klimaatactie te bevorderen’.

Macron zei dan weer dat ‘de Amerikanen hun president hebben gekozen’, een verwijzing naar het moeilijke verkiezingsproces dat nu afgerond is.

Zowel Macron, Johnson en Merkel feliciteerden uitdrukkelijk ook Kamala Harris, de eerste vrouwelijke vicepresident voor de VS.

De presidenten van Honduras en Panama, de koning van Jordanië, de president van Irak en de kroonprins van Abu Dhabi hebben in de loop van de avond allemaal hun gelukwensen aan Joe Biden geuit. Uit Egypte en Libanon kwamen dezelfde geluiden.

‘Gelukwensen aan Joe Biden en Kamala Harris. Joe, we hebben al bijna 40 jaar een warme persoonlijke relatie en ik ken je als een grote vriend van Israël’, schreef de Israëlische premier Netanyahu op Twitter. ‘Ik kijk ernaar uit om met jullie allebei te werken aan een verdere versterking van de bijzondere alliantie tussen de VS en Israël.’

In een aparte tweet bedankte Netanyahu ook Donald Trump.

De Palestijnse president Abbas wil de Palestijns-Amerikaanse banden opnieuw aanhalen. De relaties tussen de Palestijnen en de VS waren fel verwaterd onder president Donald Trump.

Iran hoopt dat Biden ‘de vergissingen van Trump’ zal rechtzetten.

In Rusland bleef het opvallend stil. Tot nu toe (zondagochtend, red.) kwam er nog geen reactie van president Poetin.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) wenste Joe Biden veel succes: