Uitslag verkiezingen Amerika | Joe Biden wordt 46ste president van de Verenigde Staten
Foto: epa-efe

Joe Biden wordt de 46ste president van de Verenigde Staten. De kandidaat van de Democraten haalde het zaterdag nipt in strijdstaat Pennsylvania, door de twintig kiesmannen die aan de staat verbonden zijn komt hij al zeker aan de vereiste 270 stuks.

Na meer dan drie dagen onzekerheid is de balans finaal in het voordeel van de Democratische kandidaat Joe Biden gekanteld. De 77-jarige uit Scranton, Pennsylvania verslaat Donald Trump. Het is al van Bill Clintons verkiezingszege tegen George Bush sr. in 1992 geleden dat de zetelende president niet wordt herverkozen.

• Lees de meest recente updates over de Amerikaanse verkiezingen in onze liveblog

Maar ook voor zijn running mate, Kamala Harris, is de zege een historisch moment. Zij wordt de eerste vrouwelijke en de eerste niet-witte vicepresident van de VS.

Geboortestaat doorslaggevend

Het binnenhalen van strijdstaten Wisconsin en Michigan, de dag na de stembusgang, zette Biden in poleposition. Uiteindelijk hebben de twintig kiesmannen van zijn geboortestaat Pennsylvania, de strijdstaat die zaterdagnamiddag aan hem werd toegewezen, de doorslag gegeven. Kort daarna haalde hij ook Nevada binnen.

Biden heeft nu 279 kiesmannen binnen, meer dan de benodigde 270 dus.

Bidens voorsprong kan mogelijk nog groter worden, want in vier staten – Alaska, Arizona, Georgia en North Carolina – wordt nog geteld. In twee van die vier – Arizona en Georgia – ligt Biden voorop.

Het stemmenrecord van Barack Obama had Biden al verbroken. Hij heeft met zijn gigantische score van net geen 75,9 miljoen stemmen ook veruit de leiding in de popular vote, met meer dan 4 miljoen stemmen meer dan tegenstander Trump – die ook een record voor een verliezende kandidaat neerzette.

Eenheid herstellen

In een eerste reactie roept Joe Biden op om de eenheid van het land te herstellen. ‘Ik voel me vereerd voor het vertrouwen dat de Amerikanen vicepresident-elect Harris en mezelf hebben gegeven. Ondanks ongeziene obstakels hebben een recordaantal Amerikanen gestemd. Zo hebben ze nog maar eens bewezen dat de democratie diep in het hart van de Verenigde Staten zit.’

‘Nu de campagne afgelopen is, is het tijd om de woede en harde retoriek achter ons te laten en als natie samen te komen. Het is tijd voor Amerika om zich te verenigen. En om te helen.’ Om 20 uur lokale tijd (2 uur ’s nachts onze tijd) houdt Biden zijn overwinningsspeech vanuit zijn thuisbasis Wilmington, Delaware.

• Lees ook: Wie is Joe Biden? Een portret

Die eenheid herstellen zal inderdaad een moeilijke taak zijn, want meteen nadat het presidentschap finaal aan Biden werd toegewezen, belegde Donald Trumps advocaat Rudy Giuliani een persconferentie waarin hij verkiezingsfraude aanklaagde. Bewijzen voor zo’n fraude zijn niet aangedragen.

Toen het nieuws bekendraakte dat de race gelopen is, kwamen in tal van Amerikaanse steden heel wat mensen euforisch op straat, was te zien op CNN. Daarbij werd de vrees voor covid-19, die mee had aangezet tot massaal stemmen per post, vaak vergeten.

Doodvermoeid na Trump

In de Verenigde Staten ligt de emotie dezer dagen gewoon op straat. Veel Amerikanen zeggen na vier jaar Donald Trump dood­vermoeid te zijn en te snakken naar normaliteit. Ze verlangen ook naar het moment dat het beleid of getweet van hun president niet langer elke dag van hun leven bepaalt.

Vier jaar Trump in het Witte Huis heeft de verdeeldheid en polarisering in Amerika scherp vergroot. Daardoor zal Biden ook niet anders kunnen dan een erns­tige poging te ondernemen om Amerikanen met elkaar te verzoenen. Hoe zijn er beleid zou kunnen uitzien, leest u hier.

Kamala Harris wordt de eerste vrouwelijke vicepresident van de VS en kon haar geluk niet op toen ze dat had ontdekt. Bekijk het in de video hieronder.