Donald Trump legt zich niet neer bij de overwinning van Joe Biden als Amerikaanse president. Zijn persoonlijke advocaat Rudy Giuliani liet in een persconferentie in Philadelphia weten dat team-Trump maandag naar de rechtbank trekt, omdat ze ervan overtuigd zijn dat er sprake is van verkiezingsfraude.

Rudy Giuliani gaf in een uitgebreide persconferentie, vlak nadat AP Joe Biden de overwinning toekende, een verwarrende speech over de rechtszaak die team Trump wil aanspannen. Volgens Giuliani gaat het om een rechtszaak voor het federaal gerechtshof. Mogelijk zal die aangespannen worden in Philadelphia of in Pittsburgh (beiden in Pennsylvania). Maar er zouden ook rechtszaken komen in Georgia, Michigan en North Carolina. De pijlen van de advocaten van Trump zijn gericht op de stemmen per post, waarover Trump al maandenlang beweert dat ze niet veilig zijn.

‘Zoals jullie weten vinden wij dat er veel fraude mogelijk is met de mail-in ballots (stemmen via de post, red.)’, startte Giuliani de persconferentie. ‘Je zou verwachten dat er veel inspectie of extra veiligheid zou zijn, maar er was geen inspectie, niets’, zei hij. ‘Die mail-in ballots zouden voor iedereen kunnen geweest zijn, ze konden de dag voorheen door iedereen geschreven zijn, er werd geen enkele geïnspecteerd zoals het moet.’

‘Zelfs toen de rechtbank verplichtte dat de waarnemers twee meter dichterbij mochten komen, verschoven ze de tellers twee meter verderweg’, zei Giuliani. ‘Maar als je niets te verbergen hebt, is er toch geen enkel probleem met inspectie? De Republikeinen konden de stembrieven niet onderzoeken. Daarom kunnen we nu niet zeggen dat alles in orde was, want we konden het niet zien’, zei hij.

Volgens Giuliani werden de Republikeinse waarnemers geweerd. Dat klopt niet. Het campagneteam van de president spande een rechtszaak in om de waarnemers toe te laten dichter te komen dan de regels toelieten. Het hof willigde die vraag in. Niemand heeft geprobeerd om waarnemers van welk politiek kamp dan ook te weren.

Giuliani nam voor de persconferentie naar eigen zeggen getuigen van de verkiezingsfraude mee. ‘Jullie zeggen dat er geen bewijs is (de kiescommissie verklaarde zaterdag dat er geen enkel bewijs van fraude is, red.)? De mensen achter mij zijn getuigen, ze zullen in de rechtszaal getuigen, en we zullen een federale klacht indienen. We hebben negentig getuigen, dat is bewijs.’

‘Het is toch opmerkelijk dat de voorsprong van Donald Trump plots weg was’, herhaalde Giuliani meer dan eens. ‘We hebben geen idee of de mail-in ballots (poststemmen) frauduleus waren of niet, want we mochten ze niet inspecteren. Dat zullen we aanklagen.’ Dat de stemmen per post onder meer in Pennsylvania pas na verkiezingsdag werden geteld, is overigens het gevolg van de regels die de Republikeinen in de staat zelf hebben opgelegd. In veel andere staten werden de poststemmen al voor verkiezingsdag geteld. Die poststemmen zijn overwegend Democratisch, omdat Joe Biden door van het coronavirus aan kiezers opriep om per post te stemmen. Trump riep zijn aanhangers vooral op om op verkiezingsdag te stemmen.