UITSLAG ETAPPE 17 VUELTA. David Gaudu boekt tweede ritzege, Primoz Roglic verzekert zich van eindwinst ondanks ultieme aanval Carapaz
Foto: AFP

David Gaudu (Groupama-FDJ) heeft de laatste bergrit van de Vuelta gewonnen. De 24-jarige Fransman begon met veertig seconden achterstand op zijn medevluchters aan de lastige slotklim, maar soleerde uiteindelijk naar de winst, meteen ook zijn tweede etappezege. Primoz Roglic wint morgen zonder ongelukken zijn tweede opeenvolgende Vuelta. Richard Carapaz plaatste nog een ultieme aanval, maar kon de Sloveen niet meer uit de rode leiderstrui rijden.

Maar liefst 34 renners zaten in deze voorlaatste etappe in de vlucht van de dag. Hierbij ook twee landgenoten: Tosh van der Sande en Stan Dewulf van Lotto-Soudal. Ook Guillaume Martin was mee. De Fransman van Cofidis kwam vandaag als eerste boven op de Batuecas en verzekerde zich zo van de bolletjestrui.

Jumbo-Visma hield in het peloton de hele dag de controle over de vlucht. Opvallend was dat ook Movistar, dat met Arcas, Erviti en Oliveira toch drie mannetjes meehad in de kopgroep, zijn duit in het zakje deed en de vluchters niet te ver liet wegrijden.

Op dertig kilometer van de finish werd duidelijk waarom Movistar zoveel kopwerk verrichtte in het peloton, dat dan tot op anderhalve minuut van de vluchters genaderd was. Marc Soler plaatste een demarrage en reed door de verkleinde voorsprong in een mum van tijd naar de kopgroep, die dan nog uit een vijftiental renners bestond.

In de aanloop van de slotklim van buiten categorie sprongen voorin drie renners weg: Mark Donovan (Sunweb), Gino Mäder (NTT) en Ion Izagirre (Astana). Dit drietal begon met een voorsprong van bijna een minuut aan de Covatilla (11,4 km aan 7,1%). Toen al was duidelijk dat het peloton, dat op meer dan drie minuten volgde, geen aanspraak zou maken op de etappezege.

Voorin was Ion Izagirre duidelijk de beste. De Spanjaard deelde verschillende prikken uit en ging op zes kilometer van de finish solo. Een paar kilometer later sprong David Gaudu ineens op en over Izagirre. De 24-jarige Fransman van Groupama-FDJ sprong eerder bij de achtervolgers weg en reed op een paar kilometer een gat van veertig seconden dicht. Gaudu viel uiteindelijk niet meer stil en boekte zo zijn tweede overwinning deze Vuelta. Door zijn ritzege springt Gaudu nog naar de achtste plaats in het klassement.

De strijd voor de eindzege

De derde in de stand, Hugh Carthy stak op vier kilometer van de finish als eerste het vuur aan de lont. Primoz Roglic en Richard Carapaz volgden gezwind. Ook Enric Mas en Aleksander Vlasov waren mee.

Een kilometer verder plaatste Carapaz zijn ultieme aanval. Met een ware explosie sprong hij weg van Roglic, die moest passen. Carapaz, die 45 seconden moest dichtrijden op de Sloveense rode trui, begon aan een korte tijdrit. Gelukkig voor Roglic was er nog ploegmaat Lennard Hofstede, een overblijver van de vroege vlucht. De jonge Nederlander was van goudwaarde voor zijn Sloveense kopman en kon de schade beperken. Later zorgde ook Soler, die werkte voor Mas, ervoor dat Roglic op 21 seconden van Carapaz binnenkwam, genoeg voor de eindwinst in deze Vuelta. Morgen volgt nog een laatste vlakke etappe die in de straten van Madrid zo goed als zeker op een massasprint zal uitdraaien.

De truien

Leiderstrui: Primoz Roglic

Puntentrui: Primoz Roglic

Bergtrui: Guillaume Martin

Witte trui: Enric Mas

UITSLAG ETAPPE 17 VUELTA. David Gaudu boekt tweede ritzege, Primoz Roglic verzekert zich van eindwinst ondanks ultieme aanval Carapaz
Roglic heeft zonder ongelukken de eindzege op zak. Foto: AFP

Uitslag:

1. David Gaudu (Fra/GFC)

2. Gino Mäder (Zwi/NTT) op 0:28

3. Ion Izagirre (Spa/AST) 01:05

4. David De La Cruz (Spa/UAD) 01:05

5. Mark Donovan (GBr/SUN) 01:53

6. Michael Storer (Aus/SUN) 01:53

7. Guillaume Martin (Fra/COF) 02:23

8. Richard Carapaz (Ecu/IGD) 02:35

9. Hugh Carthy (GBr/EF1) 02:50

10. Primoz Roglic (Sln/TJV) 02:56

Stand:

1. Primoz Roglic (Sln/TJV)

2. Richard Carapaz (Ecu/IGD) op 0:24

3. Hugh Carthy (GBr/EF1) 0:47

4. Daniel Martin (Ier/ISN) 02:43

5. Enric Mas (Spa/MOV) 03:36

6. Wout Poels (Ned/TBM) 07:16

7. David De La Cruz (Spa/UAD) 07:35

8. David Gaudu (Fra/GFC) 07:45

9. Felix Grosschartner (Oos/BOH) 08:15

10. Alejandro Valverde (Spa/MOV) 09:34