Tiener aangehouden in onderzoek naar bedreigde Nederlandse docent
Foto: Frank De Roo

Een achttienjarige vrouw uit Rotterdam is vrijdagochtend aangehouden in het onderzoek naar de bedreigingen richting het Emmauscollege in Rotterdam en een docent van die school.

De vrouw wordt verdacht van opruiing. Ze zou een bericht op sociale media hebben gezet waardoor zij anderen heeft aangezet ‘tot het plegen van strafbare feiten richting de school en docent’, meldt de politie.

Omdat het onderzoek nog loopt, doen het parket en de politie geen verdere mededelingen.

De leraar van de school in de Rotterdamse wijk Oosterflank is door de bedreigingen ondergedoken. De bedreigingen kwamen er omdat hij een spotprent in de klas had hangen. Op de spotprent, gemaakt door cartoonist Joep Bertrams, staat een onthoofde man afgebeeld in een Charlie Hebdo-shirt die zijn tong uitsteekt naar de jihadist die hem zojuist heeft onthoofd. Bertrams maakte de spotprent na de aanslag op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs.

Een aantal leerlingen van de school zag er de profeet Mohammed in. Ze eisten de verwijdering van de tekening omdat ze ‘godslastering’ zou zijn. Een foto van de tekening in het schoollokaal verscheen op internet, waarna bedreigingen aan het adres van de leraar snel volgden.