Donald Trump gaf in de perszaal van het Witte Huis zijn eerste toespraak sinds woensdagochtend. ‘Als je de wettelijke stemmen telt, win ik makkelijk. Als je de illegale stemmen telt, kunnen ze de verkiezing van ons stelen.’ Verschillende tv-zenders stopten de uitzending van de onware en ongeziene claims.

Trump was erg kritisch voor de media en de peilingen: ‘Ik heb al overtuigend gewonnen in veel staten, ondanks de grote inmenging van de media en big tech. De polls waren totaal verkeerd, belachelijk. Er was een grote rode golf, geen blauwe.’

‘Iedereen ziet nu dat de polls inmenging in de verkiezing waren door de media, om kiezers thuis te houden en de illusie van momentum te geven voor Biden. Het waren onderdrukkende polls. Ze wisten dat het verkeerd zou zijn, ze zijn niet stom. Het is onderdrukking.’

Volgens de president is er ‘geen twijfel over: het is fraude’. Hij meent dat de ‘corrupte’ Democraten zich in de verkiezingen mengen. Hij probeerde dat te staven door te zeggen dat de Republikeinen eerst een voorsprong hadden in Michigan en Wisconsin, maar dat die staten toch ‘plots’ blauw werden. ‘Omdat ze plots stemmen vinden.’ Over Pennsylvania, waar nog geen winnaar is uitgeroepen, zegt hij: ‘We stonden bijna 700.000 stemmen voor in Pennsylvania. En dan vinden ze plots heel veel stemmen. En ze willen niet dat wij toekijken.’ Hij voegt er aan toe dat dit ook in Georgia gebeurt.

De president verwijst daarmee naar stemmen die per post werden gestuurd, maar later geteld worden. Die stemmen gaan vaak naar Democraten omdat niet veel Republikeinse kiezers per post hebben gestemd. Dat dat zou gebeuren werd op voorhand voorspeld door Amerikaanse media die spraken van een ‘blauwe golf’. Voorlopig is er nog niet echt sprake van een ‘golf’.

Rechtszaken

Het Trump-team heeft al verschillende rechtszaken aangespannen. ‘Ons doel is om de integriteit van de verkiezing te verdedigen. We zullen niet toelaten dat (de Democraten, red.) die stelen en het volk het zwijgen opleggen’, sprak Trump. De president stelt dat de ‘Democraten de verkiezingen proberen te stelen’, iets wat zijn aanhangers ook roepen op protesten die de afgelopen dagen hebben plaatsgevonden.

‘We denken dat we de verkiezing makkelijk zullen winnen’, voegt hij er nog aan toe en hij geeft aan dat ‘de rechters uiteindelijk (de verkiezingsuitslag, red.) zullen beslissen’. Voor de verkiezingen begonnen gaf Trump al aan te vermoeden dat die zullen eindigen in het Amerikaanse Hooggerechtshof. Dit gebeurde ook al in 2000 toen de Democraat Al Gore het opname tegen de Republikein George Bush. De uitspraak van het Hooggerechtshof was toen in het voordeel van Bush.

De president beantwoordde geen vragen van aanwezige journalisten na de speech.

Tv-zenders stoppen uitzending

Het Amerikaanse nieuwsnetwerk NBC, dat de toespraak livestreamde, onderbrak de uitzending om de speech te factchecken. Ook enkele andere zenders stopten de livestream van Trumps persconferentie en verklaarden dat de woorden van de Amerikaanse president te opruiend en gevaarlijk waren in de al explosieve natie.

‘We zitten weer in de ongewone positie dat we de president van de Verenigde Staten niet alleen moeten onderbreken, maar ook moeten verbeteren’, klonk het bij MSNBC. ‘We gaan hier stoppen en onderbreken’, klonk het ook bij CNBC. ‘Het grootste deel van wat Trump hier zegt, is namelijk niet waar.’

Fox News onderbrak de livestream niet en gaf geen duiding. Ook CNNbleef uitzenden, maar gaf in de ondertiteling meteen aan dat de claims van Trump op geen enkel bewijs gebaseerd waren. ‘Trump zegt dat hij bedrogen wordt zonder enig bewijs’, stond er minutenlang in kapitalen te lezen. ‘Leugen na leugen na leugen. Wat een triestige dag voor ons land’, duidde de CNN-presentator na de speech. ‘Er is geen enkel bewijs voor alles wat hij gezegd heeft.