Aantal coronapatiënten in Belgische ziekenhuizen stabiliseert, overlijdens nog niet
Foto: EPA-EFE

Het aantal coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen bevindt zich nog altijd op een hoog niveau, maar het lijkt zich stilaan te stabiliseren. Het aantal overlijdens volgt die trend nog niet. Dat blijkt vrijdagmorgen uit de voorlopige gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano.

Het aantal patiënten dat met covid-19 in het ziekenhuis wordt opgenomen, stijgt nog altijd. De voorbije week werden dagelijks gemiddeld 663,1 coronapatiënten naar het ziekenhuis gebracht. Dat is een stijging met 7 procent.

Momenteel bevinden zich 7.282 covid-patiënten in het ziekenhuis, wat overeenkomt met een erg lichte daling van 2 procent. Het aantal patiënten op intensieve zorg is nog met 1 procent gestegen, tot 1.428.

Intussen blijft ook de daling van het aantal nieuwe besmettingen zich doorzetten. In de week van 27 oktober tot en met 2 november werden gemiddeld 13.213,4 bevestigde besmettingen per dag genoteerd. Dat is 16 procent minder dan een week eerder.

Het aantal overlijdens als gevolg van covid-19 neemt wel toe: gemiddeld 159,4 per dag, of bijna een verdubbeling in een week tijd. Het coronavirus heeft sinds het begin van de pandemie al aan 12.520 mensen in ons land het leven gekost.

Er worden dagelijks zo’n 56.200 mensen getest. De positiviteitsratio, het aantal mensen dat positief test in verhouding tot het totale aantal tests, bedraagt nu 27,8 procent. De laatstbekende r-waarde dateert van 4 november en lag toen op 1,09. Dat betekent dat tien covidpatiënten samen gemiddeld bijna elf mensen in totaal besmetten. Dat cijfer is in een dalende lijn, al krimpt de pandemie pas als de r-waarde onder 1 ligt.