Wat begon met een ophitsende tweet over Democraten die ‘verkiezingen proberen te stelen’, eindigde in een speech waarin president Donald Trump de overwinning claimde terwijl miljoenen stemmen nog moeten geteld worden.

Niet lang na de eerste strijdstaten Florida, Ohio en Iowa vroeg in de ochtend naar president Donald Trump gingen, gaf Joe Biden een korte speech waarin hij zei dat de Democraten de moed niet lieten varen, en aangaf dat ‘elke stem telt’. Dat deed hij niet toevallig: belangrijke strijdstaten als Wisconsin, Pennsylvania en Michigan liggen nog open, omdat miljoenen stemmen per post nu pas geteld worden. Trump staat op kop, maar verwacht wordt dat Biden terrein kan innemen door die poststemmen.

Minuten na de speech van Biden tweette president Trump dat ‘wij aan het winnen zijn, maar zij proberen de verkiezingen te stelen. We zullen dat nooit toelaten’.

Trump haalde op het moment van zijn tweet nog maar 174 kiesmannen binnen, Biden 213. Er zijn 270 kiesmannen nodig om de overwinning binnen te rijven.

Meteen na de tweet plaatste Twitter een disclaimer, het medium verborg zo de tekst (maar haalde de tweet niet weg): ‘Een deel of alle informatie in deze tweet over een verkiezingsproces kan misleidend zijn’, klinkt het.

Rond 8.30 uur onze tijd (2.30 uur lokale tijd aan de oostkust) ging Trump nog een stap verder. Op dat moment had hij ook Texas al binnengehaald en zo de kloof met Biden verkleind. Maar Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, Georgia en North Carolina, erg belangrijke strijdstaten, lagen en liggen nog steeds open. Trump lijkt er wel op kop te staan, maar in die staten worden de stemmen per post dus nog geteld.

Het hield Trump niet tegen om de overwinning op te eisen: ‘Ik wil miljoenen mensen danken voor hun ongelofelijke steun.’ Tegelijk haalde hij meteen de strijdbijl boven: ‘Een groep van mensen wil die miljoenen stemmen afnemen, en ik zal het niet toestaan. We waren klaar om buiten te vieren, maar sommigen willen ons dat afnemen. Zo’n succes, zo’n stemming: dit is een recordopkomst, allemaal om onze beweging te steunen. We hebben Florida gewonnen, met veel stemmen.’

‘We hebben zo veel staten gewonnen, en we staan zo zwaar voorop. Ze wisten dat ze niet konden winnen, en ze zeiden: “Laten we naar de rechter gaan”. Ik wist dat ze massaal per post zouden stemmen en dan naar de rechtbank zouden gaan.’ Trump hitste zo de gemoederen verder op, in zijn strijd tegen de poststemmen.

‘Dit is fraude tegenover de Amerikaanse kiezers, wij hebben deze verkiezingen gewonnen’, zegt Trump, die aankondigde dat hij naar het Hooggerechtshof wil gaan. Als hij dat doet, zal hij op die manier proberen het tellen van de poststemmen in de strijdstaten te verhinderen.