Voor de burgerlijke rechtbank in Mechelen is dinsdagmorgen de schadeclaim van ondernemer Rudi De Kerpel tegen viroloog Marc Van Ranst behandeld. De ondernemer ziet af van de procedure, maar houdt zijn vordering wel aan. Hij had 5.000 euro schadevergoeding geëist voor gemiste inkomsten nadat Van Ranst eind juli op Twitter ‘kom niet naar Antwerpen’ had geschreven.

Ondernemer Rudi De Kerpel meent dat de bewuste tweet hem als ondernemer schade toebracht en besloot een burgerlijke procedure op te starten tegen de viroloog. Hij eiste 5.000 euro, het dossier zou gepleit worden voor de burgerlijke rechtbank in Mechelen. Maar dinsdagochtend kwam de boodschap dat De Kerpel de procedure wil stopzetten.

‘Wij doen afstand van de procedure maar niet van de vordering, die blijft bestaan’, zegt advocaat Davina Simons namens De Kerpel toe. Concreet betekent dit dat de procedure als het ware bevroren wordt en later, indien gewenst, weer geopend kan worden.

Van Ranst zelf verzette zich tegen het einde van de procedure. ‘Als je iets doet, moet je voluit gaan’, klonk het bij hem. Hij herhaalde de bewuste tweet maandag nogmaals op Twitter. Anthony Godfroid verdedigt professor Van Ranst. ‘Men verwijt hem roekeloze uitspraken te hebben gedaan, maar twee dagen later werden door de Antwerpse gouverneur bijkomende maatregelen getroffen’, zei hij. ‘De polemiek die later volgde, heeft mijnheer De Kerpel zelf gezocht door op de voorpagina van een krant uit te halen naar mijn cliënt, nog voor er een dagvaarding was. Wij menen dat deze zaak onontvankelijk is: de eiser heeft geen legitiem belang, hij woont in Deinze en ten gronde kan mijn cliënt niets ten laste gelegd worden. Dit is een showproces, men kan een weerman toch ook niet aanklagen omdat hij slecht weer voorspelt waardoor mensen wegblijven aan de kust?’

De rechter besliste uiteindelijk om de procedure dinsdag te laten pleiten en zal in haar beraad beslissen of ze de afstand van het geding aanvaardt, of oordelen over de ontvankelijkheid en de grond van de zaak.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in