De man die maandagavond een bloedbad aanrichtte in het centrum van Wenen, was eerder al veroordeeld omdat hij zich had willen aansluiten bij terreurgroep IS.

De dader van de aanslag in Wenen die door de politie werd doodgeschoten, werd intussen geïdentificeerd als de 20-jarige Kujtim Fejzulai. Hij had zowel de Oostenrijkse als de Noord-Macedonische nationaliteit. Dat heeft de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer dinsdag bevestigd.

Fejzulai was geradicaliseerd en stond bekend bij de autoriteiten omdat hij een van de negentig Oostenrijkse islamisten was die naar Syrië wilde afreizen om zich aan te sluiten bij IS. Hij was in april 2019 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 22 maanden, maar werd in december vervroegd vrijgelaten.

Vlak voor de aanslag heeft hij nog een foto gedeeld op Instagram, van hemzelf met twee vuurwapens. Hij droeg ook een bommengordel, maar die bleek achteraf nep te zijn.

Vannacht werd de woning van de man doorzocht. Eerder had Nehammer al medegedeeld dat de man ‘IS-sympathieën’ had. Het is nog niet duidelijk of hij alleen heeft gehandeld. De politie doorzocht vannacht in totaal vijftien woningen en zou volgens het nieuwsagentschap APA minstens twee mensen hebben opgepakt. Bij de aanslag, die tot dusver nog niet werd opgeëist, kwamen vier mensen om het leven, zeven andere slachtoffers verkeren nog in levensgevaar.