Forse winstdaling voor Saudi Aramco door lagere olieprijzen
Foto: REUTERS

De Saudische staatsoliemaatschappij Saudi Aramco, ‘s werelds grootste olieproducent, heeft in het derde kwartaal een flink lagere winst geboekt dan een jaar eerder, onder druk van de gedaalde olieprijzen en zwakkere vraag door de coronacrisis.

Het nettoresultaat kwam uit op 44,2 miljard riyal, omgerekend 10 miljard euro. Dat is een daling van bijna 45 procent ten opzichte van een jaar geleden. Over de eerste negen maanden van 2020 halveerde de nettowinst van Saudi Aramco tot een bedrag van omgerekend 30 miljard euro.

De totale productie van olie en gas van het bedrijf lag in het derde kwartaal op het equivalent van 12,4 miljoen vaten per dag, waarvan 9,2 miljoen vaten olie. Het concern keert een kwartaaldividend uit van omgerekend 16 miljard euro.

Topman Amin Nasser zei dat in het afgelopen kwartaal vroege tekenen van herstel waren te zien op de oliemarkt door de aantrekkende economische activiteit, ondanks aanhoudende tegenwind van de coronacrisis. Saudi Aramco kreeg in december vorig jaar een notering aan de beurs van Riyad, waarmee het bedrijf destijds het record van de grootste beursgang ooit brak.