Diego Maradona met succes geopereerd na hersenbloeding
Foto: REUTERS

De zestigste verjaardag van Diego Maradona is rampzalig afgelopen voor de Argentijn. ‘Pluisje’ werd maandag opgenomen in het ziekenhuis en moest met spoed geopereerd worden als gevolg van een hersenbloeding.

Diego Maradona moest in een ziekenhuis in Olivos, net ten noorden van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires, met spoed een operatie ondergaan, na een hersenbloeding, zo bevestigde zijn arts dinsdag aan nieuwsagentschap AFP.

Maradona werd eerder op de dag overgebracht van het ziekenhuis in La Plata richting de Argentijnse hoofdstad. De voormalige voetballer werd opgenomen met bloedarmoede en lichte uitdrogingsverschijnselen, maar tijdens onderzoeken kwam een subduraal hematoom aan het licht, een bloeding tussen het harde hersenvlies en het spinnenwebvlies. “Het is een routineoperatie”, benadrukte zijn arts Leopoldo Luque.

Een bron uit Maradona’s entourage verklaarde enkele uren later aan persagentschap Reuters dat de operatie succesvol verlopen was. Fans die zich aan het ziekenhuis hadden verzameld, scandeerden daarna opgelucht: “Diego! Diego!”

“Geen noodgeval”

Het bericht van de operatie was als een verrassing gekomen. De eerste berichten over de ziekenhuisopname van Maradona waren niet echt alarmerend. “Het is geen noodgeval of zo”, legde Luque uit voor de deuren van het ziekenhuis aan de Argentijnse pers. “Maar ik heb hem (na zijn verjaardag, nvdr) niet aangetroffen zoals ik zou willen. Hij heeft emotioneel een ingewikkelde week gehad, met veel spanningen. Zijn houding was veranderd, hij werd terughoudender, bozer, en soms wilde hij niemand zien. Doordat hij er mentaal zo slecht aan toe is, wreekt zich dat op zijn lichaam. Dat is de belangrijkste reden waarom hij is opgenomen.”

Diego Maradona met succes geopereerd na hersenbloeding
Foto: REUTERS

“Diego is een persoon met cycli: soms gaat het erg goed en soms niet zo goed. Hij mist zijn (overleden, nvdr) ouders erg. Zijn verjaardag was een datum die veel dingen oprakelde”, legde zijn dokter uit. “Ik heb hem voorgesteld zich voor een paar dagen te laten opnemen in het ziekenhuis. Daar is hij mee akkoord gegaan.” Voorlopig zou het de bedoeling zijn dat hij drie dagen in het ziekenhuis blijft.

Het is een publiek geheim dat Diego Maradona fel lijdt onder de situatie met het coronavirus. Niet in het minst omdat hij, als voormalig alcohol-en drugsverslaafde met eerdere gezondheidsproblemen, zelf risicopatiënt is. Hij zou dan ook als de dood zijn de ziekte te krijgen, maar daagde vrijdag toch op voor zijn verjaardagsfeest bij de wedstrijd van zijn club Gimnasia La Plata. Daar werd hij gedecoreerd en staken de fans buiten het stadion vuurwerk af.

Toch zag hij er toen al niet goed uit: hij moest ondersteund worden om het veld op te lopen. Volgens de Argentijnse krant Ole was hem voordien aangeraden om om gezondheidsredenen verstek te geven, maar besliste Diego zelf op het allerlaatste moment toch te gaan om zijn fans niet teleur te stellen. “Het breekt mijn hart hem zo te zien”, tweette één van zijn dochters Giannina de dag erna.

Diego Maradona met succes geopereerd na hersenbloeding
Fans verzamelden voor het ziekenhuis. Foto: EPA-EFE