Gewapende rebellen plegen massamoord in Ethiopië: minstens 54 burgers gedood
Archiefbeeld van naar de VS uitgeweken Ethiopiërs die de Oromo steunen. Foto: AFP

Volgens Amnesty International hebben gewapende rebellen minstens 54 burgers gedood in de Oromia-regio van Ethiopië. De lokale autoriteiten houden het op 32 doden.

Het bloedbad, dat de lokale autoriteiten een ‘brutale terreurdaad’ hebben genoemd, vond zondagavond plaats in het Guliso-gebied in de Oromia-regio. Gewapende mannen en burgers, voornamelijk behorend tot de etnische gemeenschap van de Amhara, werden opgepakt en geëxecuteerd.

‘Vrouwen, kinderen, ouderen en jongeren werden verwond, ontvoerd en vermoord’, liet de regionale regering in een verklaring weten.

Lokale autoriteiten verdenken OLF Shane, een afscheidingsgroep van de gewapende rebellengroep en etno-nationalistische beweging Oromo Liberation Army, ervan achter het bloedbad te zitten, in samenwerking met het Tigray People’s Liberation Front, maar nog geen groep heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist. Het TPLF ontkent betrokken te zijn, het OLF Shane geeft geen commentaar.

Volgens officiële cijfers werden bij de aanval 32 mensen gedood, maar volgens Amnesty International kunnen we al zeker spreken van 54 overlijdens. De ngo wijst erop dat de aanval plaatsvond een dag nadat de Ethiopische verdedigingstroepen zich ‘onverwacht en zonder verklaring’ hebben teruggetrokken uit het gebied.

De Ethiopische premier Abiy Ahmed veroordeelde maandag de ‘hartverscheurende’ aanval.

Langdurig conflict

De etnische Amhara vormen na de Oromo de grootste etnische groep in Ethiopië. De twee groepen hebben een langdurig conflict, waarbij de Oromo de Amhara ervan beschuldigen hen te marginaliseren. De Amharen heersten over Ethiopië, en daarmee over de Oromo, tot ze in 1991 aan de kant werden gezet door de Tigreeërs.

In 2018 leek het lot voor de Oromo een gunstige wending te nemen met de komst van Abiy Ahmed als premier. Hij was de eerste regeringsleider van Oromo-afkomst. Maar nu voelt zijn eigen bevolkingsgroep zich door hem verraden, wat een reeks geweldsdaden in gang heeft gezet.