Officieel: Jess Thorup verlaat Genk na amper 39 dagen voor FC Kopenhagen
Foto: Photo News

39 dagen. Langer duurde de samenwerking tussen Jess Thorup (50) en Racing Genk niet. FC Kopenhagen bevestigde maandagochtend dat Thorup de komende drie seizoenen bij hen aan de slag gaat. De Deense coach staat vandaag al op het trainingsveld in zijn thuisland. Verrassend en vooral: wat een domper voor Genk. Thorup zette bij Genk een kentering in en leek met de recente negen op negen op het goede spoor te zitten. Niet dus, in Limburg moeten ze op zoek naar de elfde coach in tien jaar tijd.

Jess Thorup, die op 24 september zijn handtekening zette onder een contract bij Racing Genk, is na amper 39 dagen alweer onderweg naar zijn thuisland Denemarken. Hij gaat de komende drie seizoenen aan de slag gaan bij FC Kopenhagen, de grootste Deense club.

Door de Luminus Arena ging gisteren een schokgolf en wilde niemand reageren. Het enige teken van leven was een perscommuniqué, dat als volgt luidde: ‘KRC Genk is zondagmiddag om 12.30 uur op de hoogte gebracht van de interesse van FC Kopenhagen in de onmiddellijke overname van onze coach Jess Thorup. Er moeten nog gesprekken gevoerd worden met Jess en zijn entourage om hierover een duidelijk standpunt te kunnen innemen. Voorlopig onthoudt de club zich van verdere commentaar.’

Officieel: Jess Thorup verlaat Genk na amper 39 dagen voor FC Kopenhagen
Foto: JEFFREY GAENS

Thorup volgde Hannes Wolf op in Limburg. Onder de leiding van de Deen was Genk bezig aan een serieuze remonte. In de vijf wedstrijden met hem aan het roer pakte het elf punten en verloor het geen enkele keer. Het was bovendien al anderhalfjaar geleden dat Genk nog eens drie wedstrijden op een rij kon winnen. Met de recente negen op negen leek Thorup dus vertrokken. Al krijgt die uitdrukking nu een heel andere betekenis.

Afkoopsom: 500.000 à 600.000 euro

De Deen staat bekend als een gentleman en leek gelukkig in Genk, maar aan de verleiding van aanbod van Kopenhagen kon hij niet weerstaan. Bij de dertienvoudige Deense landskampioen werd op 10 oktober de 52-jarige Noor Staale Solbakken ontslagen. Volgens Deense bronnen waren er eind vorige week al gesprekken tussen Thorup en Kopenhagen, maar waren die vrijdag afgesprongen. Definitief, zo leek het. Tot zaterdag plots de onderhandelingen werden hervat. Maandagochtend volgde de officiële bevestiging van het vertrek van de 50-jarige coach naar FC Kopenhagen. Meteen zijn derde club in de loop van dit seizoen. In augustus kreeg hij bij AA Gent de bons.

In het contract tussen Thorup en Genk was een afkoopsom vastgelegd voor een bedrag van 500.000 à 600.000 euro. In Genk zullen ze dus wel iets verdienen aan het vertrek van Thorup, maar dat zal een magere troost zijn. Wellicht zullen Domenico Olivieri en Michel Ribeiro het team leiden in de derby tegen STVV. Daarna volgt een interlandbreak, die het bestuur meer tijd geeft om een opvolger te vinden.