Ruim 65 uur na de zware aardbeving in de Egeïsche Zee is een driejarig kind nog levend vanonder het puin gehaald in de Turkse kuststad Izmir. Inmiddels zijn al meer dan 80 dodelijke slachtoffers geteld in Turkije en Griekenland.

Het driejarige meisje raakte vrijdagmiddag bedolven onder het puin van het appartement waar ze met haar gezin woonde. Het gebouw, dat acht verdiepingen telde, stortte nagenoeg volledig in. Eén dag na de aardbeving waren de moeder en drie kinderen al gered. Een broertje van zeven overleed echter in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Eerder op de dag werd ook al een 14-jarige levend vanonder het puin gehaald in Izmir. De tiener werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Er werden al honderden mensen gered vanonder het puin, alsook enkele huisdieren. De hulpverleners gaan ook maandag nog door met hun zoektocht.

Bij de zware aardbeving zijn zeker meer dan tachtig mensen om het leven gekomen, waarvan 79 in de Turkse kuststad Izmir en twee op het Griekse eiland Samos. Dat maakt dat het de dodelijkste aardbeving was sinds de oostelijke stad Van werd getroffen in 2011. Toen lieten meer dan 500 mensen het leven.

In Izmir vielen ook ruim 960 gewonden, en doordat verschillende flatgebouwen zijn ingestort, laat het natuurgeweld ook vele mensen dakloos achter. Er zijn meer dan 3.500 tenten en 13.000 bedden geleverd om mensen in Izmir tijdelijk onderdak te bieden.

Het epicentrum van de beving lag in de Egeïsche Zee, op ongeveer 17 kilometer van de kust van Izmir. De schok had een kracht van 6,6. Er zijn inmiddels ruim duizend naschokken geweest.