Kerstmis vieren met hele familie? ‘Weinig waarschijnlijk’
Foto: Boumediene Belbachir

Het ziet er niet naar uit dat we Kerstmis dit jaar in uitgebreide familiekring zullen kunnen vieren. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) noemde dat in De Zevende Dag ‘weinig waarschijnlijk’. Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) wil geen toezeggingen doen die ‘ze niet kan nakomen’.

De huidige lockdown-maatregelen, die morgen ingaan, lopen tot halfweg december. Maar het is allesbehalve zeker dat er dan grote versoepelingen zullen gebeuren. ‘Onze situatie is veel slechter dan die in Duitsland en slechter dan de Britse situatie’, maakte Vandenbroucke nog eens de ernst van de toestand duidelijk.

De kerstvakantie start op 19 december. Maar de twee ministers temperden nu al de verwachtingen. ‘We zouden willen dat we Kerstmis mooi kunnen maken’, zei de SP.A-vicepremier, maar een feest met alle neefjes, nichtjes, grootouders en tantes acht hij niet haalbaar. ‘Zo’n grote verzameling familieleden is niet zo waarschijnlijk.’

Het perspectief van een mooie Kerst, zou ook voor minister Verlinden een motivatie moeten zijn om de maatregelen na te leven, maar toezeggingen doen wil ze niet. ‘Ik ga geen beloftes doen die ik niet kan naleven.’ Verlinden voerde aan dat ondanks de verstrengde lockdown, niet alles onmogelijk is. Ook Vandenbroucke wees daarop. Het is een lockdown, maar het is niet de bedoeling mensen op te sluiten in een isolement, luidde het. Daarom blijft het mogelijk om één knuffelcontact thuis uit te nodigen. Een les uit de vorige lockdown, merkte Vandenbroucke op. Een klein sprankeltje licht in de komende donkere weken.

Vandenbroucke kondigde nog wetswijzigingen aan om ervoor te zorgen dat verschillende diploma’s meer dan vandaag kunnen worden ingezet voor diverse taken in de zorg. Volgens Verlinden zal dat bijvoorbeeld mogelijk worden voor ambulanciers bij de brandweer.

De ziekenhuisopnames stijgen drastisch, maar hoe ervaren artsen deze tweede golf? In onderstaande video getuigen enkele dokters uit het Regionaal Ziekenhuis in Tienen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in