Gemiddeld meer dan 100 doden per dag door corona
Foto: Photo News

De coronacijfers in België blijven stijgen. Het aantal doden ligt nu gemiddeld boven de 100 per dag. Voor het eerst lijkt de stijging van het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames wel licht te vertragen. Dat is absoluut nodig, want de Belgische ziekenhuizen liggen overvol.

In de week van 25 tot 31 oktober werden er dagelijks gemiddeld 648 mensen opgenomen in het ziekenhuis met covid-19. Dat is een stijging met 49 procent. De afgelopen dagen lagen de stijgingspercentages een pak hoger (respectievelijk +59 procent, +77 procent en +86 procent), al is niet duidelijk of dit een duurzame trend is.

Op dit moment liggen er 6.497 mensen met covid-19 in de Belgische ziekenhuizen, nog altijd 59 personen meer dan de dag voordien en een absoluut record. Op intensieve zorg gaat het om 1.160 personen, een toename met 55 personen (+5 procent).

Ook het aantal besmettingen gaat nog altijd in stijgende lijn: gemiddeld krijgen bijna 16.000 (15.967) Belgen elke dag te horen dat ze positief testen op het coronavirus. Dat is een stijging met 24 procent. Het gaat om een onderschatting van het werkelijke aantal besmettingen, omdat mensen zonder symptomen niet meer getest worden. Sinds het begin van de epidemie telde ons land al 429.229 gevallen. De positiviteitsratio ligt nu op 28,5 procent, en gaat dus ook nog steeds in stijgende lijn.

Het aantal doden bedraagt intussen al meer dan honderd (102) per dag, in de periode tussen 22 en 28 oktober. Alles samen stierven in ons land al zeker 11.625 mensen aan covid-19.

De ziekenhuisopnames stijgen drastisch, maar hoe ervaren artsen deze tweede golf? In onderstaande video getuigen enkele dokters uit het Regionaal Ziekenhuis in Tienen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in