Hulpverleners redden ruim honderd mensen uit puin in Izmir
Met man en macht wordt gezocht naar overlevenden. Foto: AP

Reddingswerkers hebben ruim honderd overlevenden uit het puin gehaald in de Turkse havenstad Izmir, die vrijdag zwaar werd getroffen door de aardbeving. Minstens 39 mensen hebben het niet overleefd.

Ongeveer 5.000 reddingswerkers, twintig speurhonden en 750 voertuigen werden ingezet om onder het puin van gebouwen te zoeken naar overlevenden, na de aardbeving van vrijdag met een kracht van 6,6 op de schaal van Richter.

En hun inspanningen gingen niet verloren. Ongeveer 18 uur na de beving werden nog een vrouw en drie van haar kinderen levend vanonder het puin gehaald. Ze werden onder applaus op brancards in ambulances geladen en naar het ziekenhuis gebracht. Een van de kinderen overleed in het ziekenhuis echter aan zijn verwondingen. De reddingswerkers zoeken nog naar een vierde kind van het gezin.

Er werden al zo’n honderd mensen gered vanonder het puin, maar er zouden nog steeds 180 mensen vermist zijn na de aardbeving, die minstens twintig gebouwen deed verkruimelen.

Volgens de Turkse autoriteiten zijn door de aardbeving zeker 37 doden gevallen en meer dan 800 mensen gewond geraakt. Op het Griekse eiland Samos, dat eveneens werd opgeschrikt door de aardbeving, overleden twee tieners.

Voor de opvang van de slachtoffers van de aardbeving zijn 750 tenten en mobiele keukens voor het verstrekken van voedsel aan ruim 50.000 mensen neergezet in Izmir. De scholen zullen uit veiligheidsoverwegingen een week dicht zullen blijven. Na de aardbeving zijn ruim 520 naschokken geregistreerd.

Het epicentrum van de beving lag zo’n 17 kilometer van de kust van Izmir op een diepte van 16 kilometer. De beving vond vrijdag plaats rond 15.01 uur plaatselijke tijd (13.01 uur onze tijd) en kon gevoeld worden langs de kustlijn van Izmir en Samos, maar ook op het eiland Kreta en zelfs tot in Athene en Istanbul.