Derde man aangehouden na aanslag in Nice
De moeder en de broer van de dader. Foto: afp

De Franse politie heeft een derde man aangehouden na de aanslag in Nice van eerder deze week. Hij wordt er van verdacht contact gehad te hebben met de dader aan de vooravond van de aanslag. De Tunesische veiligheidsdiensten hebben intussen een man opgepakt die in naam van een tot nog toe onbekende groep de aanslag heeft opgeëist.

De man van 33 is voorlopig alleen aangehouden omdat hij contact had met een tweede verdachte, aldus de Franse media. Er is nog geen enkele aanwijzing dat hij betrokken was bij de moorden die aan drie mensen het leven hebben gekost. Hij wordt verhoord, zo luidt het.

Hij was blijkbaar aanwezig in de woning van een tweede verdachte toen de politie er een huiszoeking uitvoerde. ‘We proberen zijn rol in dit alles op te helderen’, aldus een gerechtelijke bron.

Die tweede verdachte, een 35-jarige, werd eerder al opgepakt in Nice. Hij zou in contact hebben gestaan met de dader. Donderdag rekende de politie al een eerste verdachte in, een man van 47 jaar, die de avond voor de aanslag op videobeelden naast de dader is te zien.

De speurders gaan na of de dader, de 21-jarige Tunesiër Brahim A. die zwaargewond raakte na de tussenkomst van de politie, medeplichtigen had en hoe hij onder meer aan twee gsm’s was geraakt die in een zak met zijn persoonlijke spullen werden gevonden. Volgens de eerste vaststellingen zou de twintiger een of twee dagen voor de mesaanval in Nice zijn aangekomen.

Derde man aangehouden na aanslag in Nice
De dader. Foto: afp

Hij stond niet bekend bij politie of inlichtingendiensten en had niet geprobeerd asiel aan te vragen in Frankrijk. Kwam hij doelbewust naar Frankrijk om een aanval te plegen, of werd dat zaadje ­geplant door de wereldwijde polemiek over de Mohammedcartoons en ­Macrons actieplan tegen de radicale islam? Veel vragen zijn nog onbeantwoord.

Man opgepakt na opeising aanslag

De Tunesische veiligheidsdiensten hebben een man opgepakt die in naam van een tot nog toe onbekende groep de aanslag heeft opgeëist. Volgens een woordvoerder van het Tunesische gerecht werd de man vermoedelijk door een tweede persoon geholpen bij het opnemen van zijn videoboodschap.

In de video, die op sociale media circuleerde, beweerde de man dat de aanslag in Nice werd gepleegd in naam van ‘Ansar al-Mahdi in Tunesië en de Maghreb’. Het gerecht heeft echter twijfels dat die groepering daadwerkelijk zou bestaan. Tot nu toe was de naam nog nergens opgedoken.

Slachtoffers

Bij de terreuraanval werden drie mensen gedood. Vincent Loqués (55 jaar), vader van twee dochters en een vroom katholiek, was al ruim tien jaar koster in de Notre-Dame-basiliek in Nice. Ook Simone Barreto ­Silva, een 44-jarige Braziliaanse die al lang in Frankrijk woonde, kreeg meerdere messteken. Ze vluchtte naar een nabijgelegen café waar ze even later aan haar verwondingen bezweek. Een derde slachtoffer, een zestigjarige vrouw die ’s ochtends kwam bidden, werd gedeeltelijk onthoofd.