‘De politie zal hard optreden, dat hebben ze ook de voorbije dagen al gedaan.’ Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) na afloop van het Overlegcomité.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) verzekert dat de politie zal toekijken op het samenscholingsverbod, op het dragen van het mondmasker, maar ook de regels rond telewerk zullen worden opgevolgd door de politie. Dat zei na afloop van het Overlegcomité vrijdagavond.

Dat de regels pas in de nacht van zondag op maandag van kracht worden, heeft volgens Verlinden een praktische oorzaak. ‘De opmaak van dit ministerieel besluit moet zeer zorgvuldig gebeuren en zal wel even tijd vragen. Het zijn verregaande maatregelen, we willen dat goed regelen. Het is ook belangrijk voor de handhaving door de politie.’

• Bekijk hier alle maatregelen

De sluiting van de vakantieparken, tot slot, was volgens Verlinden noodzakelijk omdat daar te veel mensen samen komen en het te moeilijk is om afstand te houden. Hotels, Airbnb-verblijven, gites en tweede verblijven zullen wel toegankelijk blijven.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig