Activiteiten voor kinderen jonger dan twaalf blijven toegestaan, toch zijn maatregelen ‘bittere pil’ voor jeugd
Foto: BELGA

Aan de regeling rond jeugdactiviteiten voor kinderen jonger dan 12 wordt niets gewijzigd. Alexandra Smarandescu, voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad, vindt het wel een gemiste kans dat het Overlegcomité kinderen en jongeren niet rechtstreeks heeft aangesproken. De Vlaamse Jeugdraad zal blijven ijveren voor meer perspectief voor de jeugd.

Na de persconferentie van het Overlegcomité was het even niet duidelijk of de jeugdactiviteiten voor kinderen jonger dan 12 nog door zouden kunnen gaan. De contacten werden immers drastisch teruggeschroefd. Minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) verzekert nu dat de regeling overeind blijft. Dat bevestigde hij aan jeugdnetwerk Ambrassade.

Dat betekent concreet dat jeugdactiviteiten voor kinderen jonger dan twaalf, ook meerdaags, zonder overnachting kunnen plaatsvinden zowel tijdens als na de herfstvakantie, zolang de maatregelen gelden. De Ambrassade benadrukt wel dat organisaties zelf de afweging mogen maken. ‘Als jullie inschatten dat het evenwicht qua draagkracht, risico’s en voorzien van ademruimte en jong zijn, uit balans raakt, is het aan jullie zelf te beslissen wat nog haalbaar en realistisch is’, klinkt het daar.

Ook de lokale besturen kunnen de regels nog bijsturen op hun grondgebied.

Daarmee lijken twee belangrijke eisen van de Vlaamse Jeugdraad wel ingewilligd. Jongeren zullen hun vrienden kunnen blijven zien, weliswaar buiten en maximaal per vuur op afstand en met mondmasker op. En kinderen jonger dan twaalf mogen samenkomen in groep. Voorafgaand aan het Overlegcomité had de Jeugdraad zes aanbevelingen bezorgd aan de beleidsmakers.

‘Bittere pil’

Toch noemt Alexandra Smarandescu, voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad, de nieuwe maatregelen een ‘bittere pil’ voor jongeren. In een reactie aan De Standaard spreekt ze haar steun uit voor de maatregelen, maar ze betreurt dat het Overlegcomité zich niet rechtstreeks tot kinderen en jongeren heeft gericht.

Smarandescu begrijpt dat er veel zaken gezegd moesten worden, ‘maar voor jongeren en kinderen is het lastig om altijd opnieuw te horen dat we mee verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van het virus, en vervolgens geen erkenning krijgen voor de inzet die er zeker ook is.’ Ze benadrukt dat jongeren veel offers brengen en dat de meerderheid de maatregelen goed opvolgt.

Die reactie komt ook terug in de vele berichten die jongeren vandaag online plaatsten onder de hashtag #GeneratieLockdown. Daarmee riep de Vlaamse Jeugdraad vrijdagochtend op om van zich te laten horen. ‘Deel alsjeblieft wat het betekent om vandaag jong te zijn’, zei Smarandeschu in een videobooschap. Op die manier wilde de 24-jarige voorzitter aan de politici duidelijk maken dat je ‘kinderen en jongeren niet zomaar kan opsluiten in onzichtbare kooien zonder hen op lange termijn te verliezen’. De hashtag ging al snel viraal.

De Jeugdraad zal blijven ijveren voor meer perspectief voor de jeugd. ‘Onze stem gaat nooit meer in lockdown’, klinkt het in een tweet. Smarandescu hoopt dat de overheid nog op andere manieren rechtstreeks naar de doelgroep zal communiceren. ‘Erkenning is zo belangrijk’, en dat is er nu nog te weinig, vindt ze.