Het Overlegcomité, de vergadering van de federale en deelstaatregeringen, komt om 13 uur bijeen in het Egmontpaleis. Dat er nieuwe maatregelen aankomen, is duidelijk. Maar hoe ver de eensgezindheid zal reiken, is nog maar de vraag.

De cijfers zijn niet goed en nieuwe maatregelen lijken onvermijdelijk. Maar wat die exact zullen zijn en hoe ver ze zullen gaan, dat weet niemand voorlopig. De ziekenhuiskoepels en experts smeken om een lockdown, en ook Wallonië toonde zich al voorstander. Maar de vraag is of Vlaanderen en Brussel zullen volgen.

Verschillende zaken die overal terugkomen:

  • Een verbod op niet-essentiële verplaatsingen. Die maatregel was tijdens de eerste lockdown ook van kracht. Er zou eventueel sprake zijn van een persoonlijke perimeter, maar er wordt ook gesproken over een ‘verplaatsingsbrief’. Wat dat zou betekenen voor personen die een vakantiehuisje hebben geboekt, is niet duidelijk.
  • Sluiting van de niet-essentiële winkels. Een verbod op niet-essentiële verplaatsingen is moeilijk te handhaven als de niet-essentiële winkels wel open blijven.
  • Ook voor contactberoepen zoals kappers ligt een mogelijke sluiting opnieuw op tafel.
  • De sluiting van de grenzen staat ook opnieuw ter discussie. Maar er wordt waarschijnlijk gerekend op Europa om de grenzen van het continent te sluiten.
  • Op dit moment hebben we één knuffelcontact en mag je vier personen zien buiten je gezin. De Celeval-experts stelden voor om het aantal bezoekers dat een gezin binnen mag ontvangen - nu maximaal vier - tot nul te herleiden. Een knuffelcontact zou in ­sommige gevallen behouden blijven om mentale isolatie te ver­mijden.
  • Ook de avondklok zou opnieuw besproken worden volgens VRT NWS. In Brussel en Wallonië geldt die nu van 22 uur ’s avonds tot 6 uur ’s morgens.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig