Vandaag komt Overlegcomité samen: op zoek naar antwoord op hartenkreten uit de zorg
Foto: put

Te midden van steeds luidere hulpkreten uit de zorg steken de federale en deelstaatregeringen rond 13 uur weer de koppen bijeen op een Overlegcomité. Dat overleg was al voorzien, onder meer om de sluiting van de horeca te evalueren, maar nieuwe verstrengingen lijken hoe langer hoe minder uitgesloten.

De beslissingen zullen enkel en alleen gebaseerd zijn op de feiten en de cijfers, benadrukte premier Alexander De Croo donderdag in de Kamer.

Half oktober ging de horeca op slot, een week nadien voerde het Overlegcomité verstrengingen in voor sport en cultuur, in de dagen daarna gingen de drie gewesten daar elk apart nog een stapje verder in. Vanmiddag zit het Overlegcomité, met daarin vertegenwoordigers van de federale regering en alle deelstaatregeringen, opnieuw bijeen.

Dat overleg was halfweg deze maand al voorzien: toen de cafés en restaurants dichtgingen was dat voor een maand, maar de regeringen beloofden toen de maatregel na twee weken te evalueren. De kans dat die of andere regels binnenkort versoepeld worden, lijken intussen zo goed als onbestaande. Het aantal besmettingen en opnames stijgt nog exponentieel en het water staat het zorgpersoneel en de ziekenhuizen aan - of boven - de lippen.

Roep om nieuwe lockdown

De roep om een nieuwe strenge lockdown klinkt integendeel steeds luider. De Leuvense viroloog Marc Van Ranst riep donderdag al op tot een beperking op niet-essentiële verplaatsingen. ‘Er is geen enkele aanwijzing dat de maatregelen al enig effect hebben. Tijd voor, net als in andere buurlanden, de noodrem: lockdown.’ Ook onder meer Zorgnet-Icuro-topvrouw Margot Cloet, Vlozo-bestuurder Peter Marquebreuck, ziekenhuiskoepels en de Waalse minister-president Elio Di Rupo trokken al aan de alarmbel.

Premier Alexander De Croo kreeg donderdagmiddag van zowat alle fracties in de Kamer vragen over de coronacrisis, maar hij liet zich niet uit over welke maatregelen al dan niet op tafel zouden liggen op het Overlegcomité van straks. De regeringsleiders en ministers zullen zich in elk geval enkel en alleen baseren op ‘wetenschappelijke adviezen, cijfers en feiten’, benadrukte De Croo. ‘Dat is het enige waarop wij ons kunnen baseren om juiste beslissingen te nemen in deze crisis. Daar kan absoluut geen discussie over zijn.’

Het Overlegcomité start om 13 uur. De regeringsleiders komen daarvoor fysiek samen in het Egmontpaleis.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in