Dagelijks gemiddeld 79,4 doden en meer dan 600 opnames
Foto: Photo News

Er sterven gemiddeld bijna 80 mensen per dag aan de gevolgen van covid-19 en dagelijks worden er 618,4 nieuwe mensen opgenomen in het ziekenhuis. Een op vijf mensen die getest worden op het coronavirus, test positief.

In de periode van 20 tot 26 oktober stierven elke dag gemiddeld 79,4 mensen aan covid-19. Dat zijn er zo’n 44 meer tegenover de zeven dagen ervoor. Alles samen bezweken in België al 11.308 patiënten aan het virus. Dat blijkt vrijdag uit de voorlopige gegevens op het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

Ook met de ziekenhuisopnames blijven stijgen. Van 23 tot 29 oktober moesten er dagelijks gemiddeld 618,4 coronapatiënten in het ziekenhuis worden opgenomen, een stijging met 77 procent. In de ziekenhuizen worden momenteel alles samen 6.187 bedden ingenomen door mensen met covid-19. Daarvan liggen er 1.057 op intensieve zorgen.

Het aantal nieuwe besmettingen steeg volgens de voorlopige cijfers in de periode van 20 tot 26 oktober naar gemiddeld 15.316 per dag. Dat is een onderschatting aangezien er sinds 21 oktober tijdelijk geen asymptomatische hoog-risicocontacten van personen die positief zijn voor het coronavirus meer worden getest, en ook geen reizigers die terugkeren uit een rode zone. Daardoor ontbreken sindsdien een aantal nieuwe infecties, die voordien wel opgespoord werden, in de statistieken, liet Sciensano donderdagavond nog weten in een communiqué.

Het gezondheidsinstituut zal vanaf vrijdag op basis van statistische modellen ook het aantal besmettingen berekenen dat niet meer opgespoord wordt door de nieuwe teststrategie. Op die manier hoopt het naar eigen zeggen de komende dagen toch een betrouwbaar beeld te kunnen geven van de reële snelheid waarmee de epidemie om zich heen grijpt.

Er worden dagelijks zo’n 65.700 mensen getest. De positiviteitsratio, het aantal mensen dat positief test in verhouding tot het totale aantal tests, bedraagt nu 25,1 procent. De laatstbekende r-waarde dateert van 28 oktober en lag toen op 1,43. Dat betekent dat twee covidpatiënten gemiddeld samen bijna 3 mensen in totaal besmetten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig