Recordaantal handtekeningen voor onderzoek naar Murdoch-media
Rupert Murdoch. Foto: Matt Baron/Rex/Shutterstock/ISOPIX

Een Australische onlinepetitie die oproept tot een onderzoek naar het ‘monopolie’ van de mediamagnaat Rupert Murdoch heeft ruim 410.000 handtekeningen opgeleverd. Daarmee is het de meest ondertekende petitie in de geschiedenis van het Australische parlement. Media die in het bezit zijn van Murdoch worden verweten in het voordeel van de conservatieve Australische regering te berichten.

Oud-premier Kevin Rudd (Labor Party) lanceerde het initiatief op 10 oktober. Rudd wil dat een overheidscommissie onderzoek doet naar de Australische mediadiversiteit. Het media-imperium van Murdoch, die een groot deel van de Britse en Australische pers in handen heeft, noemde de voormalig premier een ‘kanker voor de democratie’.

Rudd wil dat de commissie ook kijkt naar ‘misbruik van het mediamonopolie’ in Australië en aanbevelingen doet om ‘diversiteit in mediabezit’ te optimaliseren.

Het oude record voor meest ondertekende petitie werd in 2019 gevestigd. Toen ondertekenden iets meer dan 400.000 mensen een initiatief om de ‘Klimaatnoodtoestand’ uit te roepen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig