Advocaat Van Steenbrugge vrijgesproken van laster tegen René Stockman
Foto: BELGA

Advocaat Walter Van Steenbrugge is vrijgesproken van laster tegen broeder René Stockman. Dat heeft de correctionele rechtbank in Gent beslist.

Op het euthanasieproces rond Tine Nys beschuldigde advocaat Walter Van Steenbrugge de overste van de Broeders van Liefde René Stockman van ‘ongeoorloofde tussenkomsten’ om de euthanasiezaak van Tine Nys voor het hof van assisen te brengen. De advocaat – die de arts verdedigde die de euthanasie had uitgevoerd – deed dat ook buiten de rechtszaal.

Na die opmerkelijke passage had René Stockman advocaat Van Steenbrugge rechtstreeks gedagvaard voor de correctionele rechtbank wegens laster en lasterlijke aangifte. Het parket was eerder van oordeel dat Van Steenbrugge zich inderdaad schuldig had gemaakt aan laster. Maar de rechter is daar dus niet in meegegaan.

De rechtbank oordeelt dat de vrijheid van pleidooi verder gaat dan de rechtszaal alleen. In het vonnis zegt de rechter dat de advocaat ook buiten de rechtszaal het standpunt van zijn cliënt mag verdedigen.

‘Mogen wij nog verdedigen? Dat is de kern van de zaak’, reageert Van Steenbrugge. ‘Het gaat hier niet om mijn persoon. De vrijheid van strategie en pleidooi stopt niet in de zittingszaal. Ik heb in het VTM Nieuws gesproken dat die vraag (waarom de zaak uiteindelijk toch naar assisen is verwezen, red.) niet opgelost was. Ook een advocaat heeft recht op vrije meningsuiting.’

René Stockman zelf was niet aanwezig tijdens de zitting.

Euthanasieproces

De 38-jarige Tine Nys kreeg op 27 april 2010 euthanasie op basis van psychisch lijden. Het ‘euthanasieproces’ begon nadat een van haar zussen een klacht met burgerlijke partijstelling had ingediend. De raadkamer in Dendermonde oordeelde in 2016 om de artsen buiten vervolging te stellen, maar de burgerlijke partij ging daartegen in hoger beroep.

Het parket-generaal vroeg daarna wel de verwijzing voor vergiftiging van Tine Nys, en de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling besloot uiteindelijk eind 2018 om de drie artsen te verwijzen naar het Gentse hof van assisen voor vergiftiging.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in