Vanaf volgende week anonieme coronacontroleurs
Foto: Photo News

De politie krijgt er een bondgenoot bij in de jacht op overtreders van de corona­regels met de voeten treden. Veertig anonieme controleurs en inspecteurs van de FOD Volksgezondheid zullen voortaan ook boetes kunnen uitschrijven. ‘De hardleerse nachtwinkeluitbater zal 750 euro moeten betalen, de klant die na de avondklok toch sigaretten of drank aankoopt 250 euro’, klinkt het.

Paul Van den Meerssche, hoofd van de Controledienst Tabak en Alcohol, bevestigt dat controleurs onverwacht zullen opduiken aan kapperszaken, nagelstudio’s, winkels, tattooshops, schoonheids­studio’s, cafés, frituren, pitazaken ... ‘De bedoeling is om alle hotspots voor mogelijke besmettingen te controleren’, zegt hij. ‘Onze corebusiness was tot dusver de controle op de verkoop van tabak en alcohol, cosmetica en e-sigaretten. Uiteraard helpen wij graag om de naleving van de opgelegde ­coronaregels te controleren.’

De veertig inspecteurs en controleurs hebben dezelfde bevoegdheden als politieagenten. ‘Ze zullen processen-verbaal opmaken en boetes uitschrijven’, zegt Van den Meersch. ‘Maar in tegenstelling tot agenten kunnen zij de boetes niet onmiddellijk innen’, zegt Kristine De Beule, substituut-procureur-generaal bij het Gentse hof van beroep.

De tarieven liggen vast: 750 euro voor een handelaar of uitbater die zondigt tegen de coronamaatregelen, 250 euro voor een persoon die de regels overtreedt.

Ook werkgevers kregen de voorbije weken geregeld ­­co­ronacontrole van de Sociale ­Inspectie. Ook in de bouwsector worden de controles stelselmatig opgedreven. Negen op de tien bleek de coronamaatregelen goed na te leven.