Orkaan Zeta aan land gegaan in Louisiana
Zeta spaarde dit appartementsgebouw in New Orleans, Louisiana, niet. Foto: REUTERS

Orkaan Zeta is woensdag aan land gegaan in de zuidelijke Amerikaanse staat Louisiana, meldt het Amerikaanse orkaancentrum NHC. Dat ging gepaard met windsnelheden van ongeveer 175 kilometer per uur. Het is al de zesde storm die dit jaar over de staat raast.

De gouverneurs van de zuidelijke staten Louisiana, Alabama en Mississippi riepen de noodtoestand uit in hun gebied. Verwacht wordt dat de orkaan van categorie 2 de ergste storm zal zijn die de regio de afgelopen tien jaar heeft getroffen.

Gouverneur John Bel Edwards van Louisiana riep de inwoners van zijn staat op om zich voor te bereiden op ‘hevige wind, mogelijke tornado’s en stroomonderbrekingen’. ‘Luister alsjeblief naar de waarschuwingen van de plaatselijke autoriteiten, informeer jullie en hou het veilig’, schreef hij op Twitter.

Extra hulpmiddelen

De federale overheid voorziet in extra hulpmiddelen voor Louisiana. ‘Het binnenland zal de sterke winden ook voelen’, zei weerman Daniel Brown aan Reuters. De orkaan zal een stormvloed van 2,4 meter veroorzaken van Port Fourchon in Louisiana, tot aan de monding van de Pearl River in Mississippi.

In New Orleans werd het openbaar vervoer opgeschort, en bewoners die buiten de beschermende dijk van de stad wonen, werd aangeraden om zich in veiligheid te brengen in hogergelegen gebieden. Sommige steden riepen op tot verplichte evacuaties. Er werden al 157 offshore olie- en gasbedrijven geëvacueerd. 1.400 hulpverleners staan klaar om hulp te bieden na de storm.

Op het Mexicaanse schiereiland Yucatan - waar Zeta eerst passeerde - werden windstoten tot 130 kilometer per uur gemeten, waardoor bomen en elektriciteitsmasten het soms begaven. Op sommige plekken viel de stroom uit en waren er overstromingen, maar er vielen geen doden.

Het is de zesde orkaan die aan land gaat dit jaar in de VS. Alleen in 1985 en 1886 werden er nog zoveel orkanen op een jaar geteld, meldt The Washington Post.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in