Qatar biedt excuses aan nadat vliegtuigpassagiers werden onderworpen aan inwendig onderzoek
Hamad International Airport is de thuishaven van Qatar Airways. Foto: AFP

De regering van Qatar heeft haar verontschuldigingen aangeboden voor de gedwongen gynaecologische onderzoeken waaraan vrouwen op de luchthaven van Doha werden onderworpen. Dat gebeurde na de vondst van een in de steek gelaten baby.

De regering van het oliestaatje aan de Perzische Golf zegt dat zij de schending van de individuele vrijheid van de vrouwen en het leed dat hen is aangedaan, betreurt. ‘Zelfs als het doel van deze onderzoeken was om de ontsnapping van de daders van een vreselijke misdaad te voorkomen, betreurt de staat Qatar het leed of de schending van de individuele vrijheden die deze actie bij reizigers kan hebben veroorzaakt’, valt in een verklaring op een overheidssite te lezen.

De Australische regering had een klacht ingediend bij de autoriteiten in Qatar over de vernedering van, en het inwendig onderzoek bij Australische vrouwen op Hamad International Airport in de hoofdstad Doha. De onderzoeken vonden plaats op 2 oktober, nadat een te vroeg geboren baby was gevonden in een vuilnisbak in een toiletruimte, gewikkeld in plastic. ‘Het leek op een schokkende en verschikkelijke poging om haar te vermoorden’, zeggen de autoriteiten van Qatar. Het meisje wordt nog altijd medisch verzorgd.

Geen toestemming gevraagd

In een zoektocht naar de moeder van de baby werden vrouwen op het vliegveld aangehouden en gedwongen hun ondergoed uit te doen en een inwendig onderzoek te ondergaan in een ambulance, meldt de nieuwssite Seven News. Het onderzoek moest uitwijzen of ze recentelijk een kind hadden gebaard. De vrouwen werd niet om toestemming gevraagd. Er was hen ook niets verteld over de vondst van de baby.

De Australische vrouwen spreken van een ‘afschuwelijke schending van hun rechten’. Marise Payne, de Australische minister van Buitenlandse Zaken, heeft woensdag gezegd dat inmiddels duidelijk is dat vrouwelijke passagiers van tien vluchten aan de gynaecologische onderzoeken zijn onderworpen. Dat zijn meer vrouwen dan aanvankelijk werd gedacht. In het Australische parlement betitelde Payne de gang van zaken op de luchthaven van Doha als ‘schromelijk verontrustend’ en ‘beledigend’.