Sciensano: Ziekenhuizen mogen positief getest personeel onder voorwaarden inzetten

Ziekenhuizen mogen zorgpersoneel dat positief testte op het nieuwe coronavirus vragen om te komen werken. Voorwaarde is wel dat zorgpersoneel geen ziektesymptomen vertoont. En alle andere maatregelen om een eventueel personeelstekort op te vangen, moeten genomen zijn. Dat blijkt uit een update van de procedures op de website van Sciensano.

De maatregel geldt ‘bij hoge uitzondering’, staat er, met name als alle maatregelen om het personeelstekort op te vangen niet zouden volstaan. De ziekenhuizen worden momenteel overstelpt door patiënten met covid-19. Tegen eind volgende week dreigt de maximumcapaciteit op intensieve zorg te zijn bereikt, bleek eerder woensdag.

Sciensano stelt ook een aantal voorwaarden. Positief getest personeel oproepen kan alleen ‘voor personeel dat noodzakelijk is om een minimale basiszorg te kunnen garanderen’. Voor ondersteunend personeel zoals schoonmaak- en keukenpersoneel kunnen ze deze uitzondering niet inroepen. De beslissing moet ook altijd genomen worden in samenspraak met de directie en de dienst ziekenhuishygiëne.

De besmette personeelsleden mogen alleen ingezet worden voor de zorg van covid-19-patiënten in een aparte eenheid. Contact met andere personen en collega’s moeten ze vermijden. Ze gebruiken indien mogelijk een aparte ingang, aparte kleedkamer, aparte ontspanningsruimte, eigen vervoer, enzovoort.

In bepaalde gevallen is het inzetten van positief geteste, asymptomatische personeelsleden niet toegestaan, bijvoorbeeld als het testresultaat een hoge virale lading vertoonde, of als het personeelslid zich angstig of oncomfortabel voelt bij de gedachte te moeten werken. Ze kunnen nooit verplicht worden om tijdens hun isolatieperiode te werken, staat in de richtlijn van Sciensano.