Waarom emmer en dweil niet meer van deze tijd zijn
Foto: Kärcher

Maak jij je vloer nog schoon met een emmer, schuurborstel en dweil, net zoals je grootouders? Dan loop je achter. Met moderne technologie maak je je vloeren proper zonder moeite.

Tot in het midden van de 20ste eeuw was een huisvrouw – huismannen had je toen nog niet – gemiddeld een volle dag per week bezig met het schoonmaken van kleren. Die moesten met de hand geweekt, ingewreven, geschrobd, gespoeld, uitgewrongen en gedroogd worden, en daarna gestreken met een metalen ijzer dat op de kachel voorverwarmd werd.

Toen braken de wasmachine, droogkast en het elektrische strijkijzer door, en was je op een uurtje klaar met wat anders een hele dag duurde, met veel minder moeite en een beter resultaat. Geen wonder dat vier op vijf gezinnen de wasmachine als het meest onmisbare toestel in huis beschouwen.

Dweilen is niet efficiënt

Maar als het gaat over vloeren schoonmaken, doen we of de negentiende eeuw nog niet voorbij is. We gaan onze vloeren te lijf met een emmer en zeep, een borstel, dweil of zwabber. Dat is belastend voor je rug: niet alleen het zeulen met volle emmers, maar vooral telkens weer bukken om de dweil uit te spoelen. Eigenlijk zou je daarvoor telkens moeten hurken, maar wie doet dat?

Bovendien is dweilen of zwabberen ook een erg inefficiënte manier van schoonmaken. Zodra je je dweil de eerste keer uitspoelt, vermeng je vuil en proper water. Vanaf dan verspreid je eigenlijk vervuild water over je vloer. Dweilen is evenmin geschikt voor bepaalde soorten vuil zoals haartjes, zodat je vaak eerst moet stofzuigen voor je aan het dweilen begint.

Waarom emmer en dweil niet meer van deze tijd zijn
Foto: Kärcher

Zo kan het beter

Er is gelukkig een oplossing die het schoonmaken van vloeren makkelijker én efficiënter maakt. Een Floor Cleaner gebruikt ronddraaiende microvezelrollers die continu bevochtigd worden met schoon water. Vuil, stof en haartjes worden opgezogen naar een apart opvangreservoir voor vuil water. Zo is je vloer in één keer kraaknet, zonder dat je vooraf moet stofzuigen. Een Floor Cleaner maakt daardoor tot 20% beter schoon dan een traditionele dweil.

Dankzij de flexibele steel geraak je met een Floor Cleaner makkelijk in alle kanten en hoekjes. De nieuwe FC 7 Cordless van Kärcher heeft een steel die volledig plat kan, zodat je ook moeiteloos onder een bed of laag tafeltje kan schoonmaken. En bovendien is het toestel volledig draadloos, waardoor je niet steeds naar een stopcontact moet zoeken of sleuren met een lastige kabel.

Waarom emmer en dweil niet meer van deze tijd zijn
Foto: Kärcher

Beter en zuiniger schoonmaken

Een Floor Cleaner is niet alleen efficiënter maar ook zuiniger. Zo verbruiken ze veel minder water dan klassiek dweilen: in plaats van een emmer van 10 liter vul je de schoonwatertank met 400 ml water en een scheutje schoonmaakmiddel. In tijden waarin we op ons waterverbruik moeten letten, is dat mooi meegenomen.

Doordat er zo weinig water wordt gebruikt, is een Floor Cleaner bovendien geschikt voor alle soorten harde vloeren: steen, tegels, vinyl, laminaat en parket. De vloer is ook in een mum van tijd weer droog.

Ben je klaar met kuisen, dan maak je het vuilwaterreservoir leeg en spoel je de rollen schoon onder de kraan. Of je stopt ze mee in de wasmachine – het toestel dat het leven van je grootouders plots zoveel eenvoudiger maakte.

Schakel over op de moderne manier van schoonmaken.
Ontdek hier de nieuwe Floor Cleaners van Kärcher »