Zo bespaar je tijd bij het schoonmaken
Foto: Kärcher

Ondanks een eeuw emancipatie nemen vrouwen nog steeds het grootste deel van de huishoudelijke taken op zich. Tijdens de lockdown is het verschil zelfs nog groter geworden. Hoe kan je de taken wel gelijk verdelen?

Vrouwen doen meer huishoudelijke taken dan mannen. Dat blijkt uit onderzoek van de VUB naar de tijdsbesteding van de Belg. Gemiddeld zijn vrouwen per week 21 uur en 46 minuten bezig met huishoudelijke taken, en mannen maar 12 uur en 48 minuten – een verschil van negen uur per week. Vrouwen besteden de meeste tijd aan koken (5u22'), boodschappen doen (4u40') en schoonmaken (4u28'). Mannen houden zich vooral bezig met boodschappen (3u15'), klussen (2u33') en koken (2u07').

Dat verschil wordt gedeeltelijk verklaard doordat meer mannen voltijds en buitenhuis werken. Daarom waren de onderzoekers van de VUB benieuwd wat de impact van de lockdown zou zijn. Tijdens die twee maanden waren koppels immers allebei thuis. Wat blijkt: de verschillen waren in die periode nog groter. De zorg voor thuisblijvende kinderen en de begeleiding bij schooltaken kwam meestal ook op de schouders van de vrouwen terecht.

Corona heeft de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen dus zeker niet kleiner gemaakt, besluit Ignace Glorieux van de VUB. "Mannen blijken ook een uur per dag meer vrije tijd te hebben. Een man heeft de gewoonte die op te eisen. Die pakt zijn koersfiets en zegt: ik ben weg. Terwijl een vrouw zal denken: eerst het huishouden", zegt Glorieux in Het Nieuwsblad.

Wat doe je eraan?

Om ervoor te zorgen dat beide partners evenveel bijdragen, moeten de taken goed verdeeld worden. Je kan daarvoor inspiratie halen uit het pas verschenen boek Schat, wil jij dit even doen? van de Amerikaanse Eve Rodsky. Zij was het beu om het grootste deel van het huishouden zelf te doen. Daarom maakte ze een kaartspel met alle huishoudelijke taken, van koken en afwassen over schoonmaken en de tuin onderhouden tot klusjes en herstellingen. Het idee is dat de partners de kaarten onder elkaar verdelen zodat ieder een even grote stapel heeft, en dus (ongeveer) evenveel werk. Je kan afspreken om elke maand de kaarten opnieuw te schudden, zodat vervelende klussen niet altijd door dezelfde partner uitgevoerd moeten worden.

Zo bespaar je tijd bij het schoonmaken
Foto: Kärcher

Zorg voor minder werk

Een andere tip is ervoor zorgen dat veel voorkomende huishoudelijke taken minder tijdrovend worden. Vrouwen besteden vandaag gemiddeld 2 uur en 30 minuten aan wassen en strijken, wat relatief weinig is: het grootste deel van het werk wordt immers gedaan door de wasmachine. Zonder een vaatwasser zou ook de afwas veel langer duren.

Bij schoonmaken is nog heel wat tijdwinst te maken. Zo maak je ramen en tegelwanden veel sneller schoon met een ruitenreiniger dan met een klassieke spons en zeemvel. Een groot deel van de schoonmaaktijd gaat naar het dweilen van vloeren. Ook dat kan veel sneller en efficiënter, met een Floor Cleaner. Zo'n toestel werkt met microvezelrollen die continu bevochtigd worden met schoon water. Alle soorten vuil en haartjes worden door de rollen opgepakt, en komen in een vuilwaterreservoir terecht. Daardoor hoef je niet eerst te vegen of te stofzuigen voordat je gaat dweilen, en is de vloer op de helft van de tijd schoon. En omdat schoon en vuil water nooit met elkaar vermengd worden, maakt een Floor Cleaner veel grondiger schoon dan een dweil of zwabber.

De nieuwste Floor Cleaner van Kärcher, de FC 7 Cordless, steunt op vier rollen, waardoor je weinig kracht nodig hebt om het toestel te bewegen. De steel kan ook bijna volledig platliggen, zodat de FC 7 ook onder lage tafeltjes of onder een bed kan schoonmaken. Als er een schoendoos onder past, kan de FC 7 er ook onder. De FC 7 Cordless werkt met een ingebouwde herlaadbare batterij. Je hebt dus geen stroomkabel nodig en je moet je niet telkens een ander stopcontact zoeken als je aan een andere kamer begint. Met een Floor Cleaner wordt kuisen een plezierige klus in plaats van zwaar labeur. Misschien dat je man wel vrijwilliger wordt voor het kaartje 'vloeren schoonmaken'?

Schakel over op de moderne manier van schoonmaken.
Ontdek hier de nieuwe Floor Cleaners van Kärcher »