Reddingsoperatie voor migranten, dodental loopt op, baby mogelijk vermist
Foto: afp

Bij een reddingsoperatie op het Kanaal konden de Franse autoriteiten dinsdagmorgen zeventien mensen redden. Een man en een kind zijn verdronken, mogelijk loopt het aantal doden nog op.

De Franse autoriteiten hebben dinsdagmorgen een reddingsoperatie uitgevoerd voor migranten die met een bootje probeerden het Kanaal over te steken richting Groot-Brittannië. De dodentol staat op twee, maar loopt mogelijk verder op, meldt de prefectuur van het departement Nord. Het lichaam van een vrouw werd uit het water gehaald. Mogelijk had ze een baby bij waar geen spoor van is. VRT meldt dat ook een kind van vijf verdronken is. Mogelijk haalt een tweede kind het niet.

Volgens de prefectuur moesten drie van de zeventien opgepikte migranten gereanimeerd worden wegens een hartstilstand. Twee van de bewusteloze overlevenden zijn minderjarig.

De andere geredde opvarenden zijn onderkoeld en een van hen is er ernstig aan toe, meldt de brandweer. Ze werden overgebracht naar ziekenhuizen in Calais en Duinkerke.

Iraanse migranten

De reddingsoperatie voor de vermoedelijk Iraanse migranten kwam er, nadat een Engelse pleziervaarder rond 9.30 uur melding had gemaakt van een vissersbootje met migranten dat op het punt stond te zinken. Bij de zoekactie, die na de middag nog steeds verderliep, werden onder meer een Frans marineschip en een helikopter van het Belgische leger ingezet.

Pogingen van migranten om het Kanaal over te steken, hebben sinds begin dit jaar al aan vier mensen het leven gekost. De Franse diensten hebben 479 pogingen onderschept, maar in zeker 559 gevallen kon Groot-Brittannië worden bereikt.