Spanningen lopen op: Turkse president roept op om Franse producten te boycotten
Recep Tayyip Erdogan Foto: EPA-EFE

President Recep Tayyip Erdogan heeft maandag de Turken opgeroepen om Franse producten te boycotten. Die oproep komt er na oplopende spanningen tussen Erdogan en Macron.

‘Net zoals in Frankrijk sommigen “koop geen Turkse merken” zeggen, spreek ik van hieruit tot mijn landgenoten: let vooral niet op Franse merken en koop ze niet’, zei Erdogan in een toespraak in Ankara.

Tussen Turkije en Frankrijk is de voorbije dagen een diplomatieke rel ontstaan na kritische opmerkingen die de Franse president Emmanuel Macron had gemaakt over de islam. Macron had gewaarschuwd tegen islamisme na de onthoofding van de Franse leraar Samuel Paty. Als reactie daarop had de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in een tv-toespraak de geestelijke gezondheid van zijn Franse ambtgenoot ter discussie gesteld. ‘Wat valt er te zeggen over een staatshoofd dat miljoenen leden van verschillende geloofsgroepen op deze manier behandelt: ten eerste, mentale controle’, zei Erdogan in een televisietoespraak. Volgens de Turkse president heeft Macron ‘psychische checks’ nodig.

Die woorden zijn heel slecht gevallen in Parijs. ‘De opmerkingen van president Erdogan zijn onaanvaardbaar. Buitensporigheid en onbeschoftheid zijn geen methode. We eisen dat Erdogan de koers van zijn beleid verandert, omdat die in elk opzicht gevaarlijk is’, zei een Franse presidentiële functionaris.

Het voorstel van Macron om de seculiere waarden van zijn land te verdedigen tegen de radicale islam heeft de Turkse regering boos gemaakt. Het is een nieuwe irritatie aan een groeiende lijst van geschillen tussen de Franse leider en Erdogan.

Macron beschreef de islam deze maand als een religie die wereldwijd ‘in crisis’ is. Hij zei dat de regering in december een wetsvoorstel zal indienen om een wet uit 1905 te verstevigen die de kerk en de staat in Frankrijk officieel scheidt.

Hij kondigde een strikter toezicht op scholing aan en een betere controle op buitenlandse financiering van moskeeën. Ook beloofde hij een hardere aanpak van moslimextremisme.