22-jarige Ugo Humbert wint European Open en wordt derde Franse winnaar in Antwerpen: “Tennis kan soms echt een gekke sport zijn”
Ugo Humbert. Foto: BELGA

Twaalf maanden geleden vierde Andy Murray in Antwerpen zijn wederopstanding Stan Wawrinka af te troeven. Toen streden twee rijpe dertigers (en voormalige major-winnaars) voor winst in de European Open, nu deden prille twintigers dat. De 22-jarige Ugo Humbert (ATP 38) haalde het in twee sets van de een jaar jongere Alex de Minaur (ATP 29): 6-1, 7-6.

De European Open had de voorbije dagen tal van meeslepende duels gebracht, maar de eerste set van de eindstrijd bood minder spankracht. Bovendien deed de foutenlast pijn aan de ogen. Humbert maakte al in de eerste game een statement, door de opslag van zijn opponent afhandig te maken. In het zesde game herhaalde hij dat, waardoor de jonge Fransman de set met duidelijke 1-6 naar zich toehaalde.

De tweede set verliep een stuk evenwichtiger. Beide spelers bleven on serve, al moest De Minaur daar in het achtste game fors voor knokken: 4-4. Bij 15-40 in de daaropvolgende game kreeg de knokige Fransman dan weer mogelijkheden op een break, maar een netbal redde de pupil van Lleyton Hewitt: 5-4. Bij 6-5 serveerde Humbert zichzelf naar een tiebreak, waarin De Minaur goed startte (3-1), maar vervolgens een volley volledig rateerde en een knullige unforced error sloeg. Het bracht Hubert op 5-3, een voorsprong die hij niet meer liet liggen.

Zo wordt hij na Richard Gasquet (2016) en Jo Wilfried Tsonga (2017) de derde Fransman op de erelijst van de European Open.

“Ik weet niet echt wat er vandaag gebeurd is”

"In de tiebreak heb ik geprobeerd punt per punt te spelen", reageerde Humbert na afloop. "Ik bleef heel geconcentreerd. Daardoor heb ik de zege kunnen binnenhalen. Ik ben echt fier op mezelf", aldus de 22-jarige Fransman.

"Tennis kan soms echt een gekke sport zijn. Gisteren was het fantastisch om de match tegen Evans te winnen, nadat ik vier matchpunten redde", aldus Humbert. "En ik weet niet echt wat er vandaag gebeurd is. We hebben alle twee op hoog niveau gespeeld, het was echt een superwedstrijd."

Ugo Humbert heeft nu twee ATP-titels op zijn palmares, na zijn eindzege in Auckland begin dit jaar. "Dit is één van mijn mooiste overwinningen. Ik ben superblij dit jaar mijn tweede titel te veroveren tegen een fantastische speler", besloot de Fransman, die maandag naar de 32e plaats klimt op de ATP-ranking.

22-jarige Ugo Humbert wint European Open en wordt derde Franse winnaar in Antwerpen: “Tennis kan soms echt een gekke sport zijn”
Foto: BELGA