Winnaar Tao Geoghegan Hart overtrof in Giro zijn stoutste dromen, verliezer Wilco Keldermann gaat “flink aan het bier”
Foto: Photo News

Tao Geoghegan Hart heeft de eindwinst in de Giro beet. De Brit van Ineos Grenadiers toonde zich in de slottijdrit veel sneller dan rozetruidrager Jai Hindley en wint de Giro met 39 seconden voorsprong. “Het zal een tijdje duren vooraleer ik goed en wel zal beseffen wat ik gerealiseerd heb.”

Hart kwam als knecht naar de Giro om Geraint Thomas bij te staan. Die kwam ten val in de derde etappe in de geneutraliseerde start nadat hij over een bidon reed. De Welshman reed de etappe wel nog uit, maar zou daags nadien niet meer van start gaan. Plots moest Ineos Grenadiers het geweer van schouder veranderen. Ze wonnen uiteindelijk zeven etappes met drie verschillende renners (vier voor Ganna, twee voor Hart en één voor Narvaez).

“Om eerlijk te zijn, dit voelt heel bizar”, aldus Hart na afloop in het flashinterview. “Zelfs in mijn stoutste dromen had ik me dit niet kunnen voorstellen bij de start in Sicilië. Ik heb heel mijn carrière gedroomd om top-10 of misschien top-5 in een wedstrijd als de Giro, maar dit is toch nog wat anders. Het zal lang duren vooraleer ik dit volledig zal beseffen.”

Hart liep al snel tijdens de tijdrit uit op Hindley, zo bleek volgens de GPS-registratie. “Mijn ploegleider vertelde wel iets, maar ook niet heel veel. Ik wist dat ik een goede uitgangspositie had, goed bezig was, een handvol seconden voorsprong had, maar pas in de finale begon ik één en ander te beseffen toen hij vertelde dat ik geen risico’s meer moest nemen. Toen wist ik dat het wel goed zat. Je hoort niet vaak in een tijdrit van 15 km dat je het rustiger aan moet doen.”

Of dit het begin is van een grote carrière werd hem nog gevraagd. “Dat weet ik niet en het maakt me ook weinig uit. Dit is gewoon ongelofelijk. Ik ga er van genieten en zal dezelfde persoon blijven en net zo toegewijd leven. Ik blijf genieten van de koers en ik ben ontzettend dankbaar dat ik dit leven mag leiden. Het is een privilege dat ik dit mag doen.”

Hindley: “Enorm teleurgesteld”

Jai Hindley verloor pas in de slottijdrit de roze trui aan Tao Geoghegan Hart en eindigt als tweede in het eindklassement. “Natuurlijk is het super teleurstellend om de roze trui op de laatste dag te verliezen”, gaf hij toe na afloop. “Het is nu even moeilijk, maar als ik later terugkijk op deze Giro zal ik super trots zijn op de manier waarop de ploeg en ik de laatste weken hebben gereden.”

“Dit was een grote stap voorwaarts in mijn carrière en dit zijn drie weken die ik nooit zal vergeten”, gaf hij wel nog aan. “Ik heb hier zoveel dingen geleerd, zoveel dingen gerealiseerd, ongelooflijk.”

Zou hij dingen anders hebben aangepakt? “Neen, als een team hebben we niets fout gedaan, we kunnen super trots zijn op wat we hebben gerealiseerd. Ik wil dan ook de hele ploeg, zowel staf als renners, bedanken. Het was een gigantische operatie voor het team om hier te geraken, ons op het podium in Milaan te krijgen en daar ben ik ze heel dankbaar voor.”

“Dit gaan we vanavond echt wel vieren”, eindigde hij. “Ik wil ook nog alle supporters bedanken die me gesteund hebben, en vrienden en familie in Italië en in Australië die midden in de nacht naar de koers keken. Hun steun was echt overweldigend. Ik kan iedereen niet genoeg bedanken, want dat betekende echt wel heel veel voor mij.”

Kelderman twijfelt nog over zijn gevoelens: “Over een week ga ik trots zijn”

Wilco Kelderman keert zonder roze trui, maar wel met een podiumplaats huiswaarts van de 103de editie van de Giro. “Aan de ene kant ben ik wel blij, maar aan de andere kant verliezen we wel op de slotdag”, aldus de Nederlander van Sunweb.

Kelderman reed naar een elfde plaats in de tijdrit, drie seconden sneller dan roze trui Tao Geoghegan Hart en 42 tellen sneller dan zijn ploegmaat Jai Hindley die de leiderstrui verloor.

“Met twee man op het podium is goed, maar het voelt ook wel vreemd. Als je me van vooraf had verteld dat ik op het podium zou eindigen, dan was ik heel erg blij geweest, maar nu. Nu zal ik over een week wel blij zijn met deze prestatie. Kijk, ik ben wel super trots op mijn derde plaats en we kunnen super blij zijn met twee en drie op podium. Onze ploeg heeft heel sterk gepresteerd. We hebben iets heel moois bereikt, misschien waren we wel het beste team.”

“We kwamen naar hier voor podium met mij, we dachten dat zoiets misschien wel te optimistisch was, maar aan de andere kant was ik er al paar keer dicht bij (vierde in de Vuelta van 2017, zevende in die van 2019 en zevende in de Giro van 2014, red.) dus onrealistisch was het niet”, ging hij verder. “We moeten uiteindelijk trots zijn. En Jai moet dat ook zijn. Hij was zenuwachtig voor de start, maar dat is normaal, want je hebt natuurlijk de ambitie om het af te maken. Hij zal het nu nog wat moeilijk hebben, maar hij mag trots zijn. Hij is nog heel jong en toont zijn potentieel, hij krijgt wellicht nog veel meer kansen om te tonen wat hij allemaal kan.”

“Wat ik nu ga doen? Ik ga nu flink aan het bier en genieten met de ploeg. En daarna zien we wel.”

Winnaar Tao Geoghegan Hart overtrof in Giro zijn stoutste dromen, verliezer Wilco Keldermann gaat “flink aan het bier”
Foto: AFP