Zo’n 100.000 betogers trokken zondag opnieuw de straat op in de Wit-Russische hoofdstad Minsk om te protesteren tegen de omstreden leider Aleksandr Loekasjenko. Het is de laatste dag van het ultimatum van de oppositie tegen Loekasjenko om af te treden na maanden van massale protesten.

Door omstanders gemaakte video’s die door lokale media werden verspreid, toonden een konvooi bussen met beveiligingsmensen op weg naar het stadscentrum, samen met metalen kordons.

De oproerpolitie zette in de loop van de middag opnieuw schokgranaten in tegen demonstranten. Ooggetuigen maakten via sociale media melding van meerdere gewonden. Ook zijn weer tientallen arrestaties verricht. Mensenrechtencentrum Viasna meldde 120 aanhoudingen in verscheidene steden.

Meer dan tien metrostations in het centrum van Minsk waren gesloten om demonstranten ervan te weerhouden samen te komen, en mobiel internet werd aan banden gelegd. Ondanks de massale politie- en militaire aanwezigheid protesteerden naar schatting meer dan 100.000 mensen voor de elfde zondag op rij in Wit-Rusland tegen de president.

Tienduizenden Wit-Russen weer de straat op tegen Loekasjenko
Foto: AFP

Maandag algemene staking

De verbannen oppositieleider Svetlana Tichanovskaja gaf president Loekasjenko deze maand twee weken de tijd om af te treden, het geweld te stoppen en politieke gevangenen vrij te laten. Zij waarschuwde dat hij anders met een verlammende algemene staking zou worden geconfronteerd.

Tijdens een bezoek aan Kopenhagen vrijdag gaf ze toe dat het onduidelijk was hoeveel Wit-Russen maandag zouden ingaan op de oproep tot een algemene staking. Veel mensen zijn bezorgd over intimidatie door de overheid en ontslag uit posities bij staatsbedrijven.

‘Ik weet dat veel mensen bang zijn om hun baan te verliezen’, zei ze. ‘We organiseren de stakingen niet zelf, het zijn de mensen zelf die beslissen of ze er klaar voor zijn of niet.’

De 38-jarige politieke nieuwkomer ontvluchtte Wit-Rusland nadat ze de overwinning had geclaimd bij de presidentsverkiezingen van augustus. Loekasjenko (66) bleef echter zitten voor een zesde termijn. Tichanovskaja heeft de steun van Europese leiders verzameld en opgeroepen tot nieuwe verkiezingen.

Tienduizenden Wit-Russen weer de straat op tegen Loekasjenko
Foto: REUTERS

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig