‘Ik heb gestemd voor een kerel genaamd Trump’, zei Trump lachend aan zijn aanhangers nadat hij zijn stem uitbracht in een bibliotheek in West Palm Beach, in de staat Florida. Trump schreef zijn domiciliëring vorig jaar in Florida in, waar zijn privé-resort Mar-a-Lago zich bevindt. Florida is ook een belangrijke swingstaat. In 2016 stemde de meerderheid Republikeins.

Trump bracht zijn stem tien dagen voor de presidentsverkiezingen van 3 november uit. Ruim 56 miljoen Amerikanen brachten al hun stem uit. Nooit eerder stemden zo veel Amerikanen zo vroeg, waarschijnlijk uit vrees voor het coronavirus. De Amerikaanse president reist de komende dagen verschillende rally’s af in twijfelstaten, als Wisconsin, North-Carolina en Ohio.

Zijn Democratische tegenstrever Joe Biden bracht vrijdag al zijn stem uit, in zijn thuisstaat Delaware. Vicepresident Mike Pence en z’n vrouw zakten af naar Indiana om te stemmen. Voormalig president Obama stemde, naar eigen zeggen al jaren, vanop afstand.

Hoeveel kans maakt Trump om opnieuw verkozen te worden na vier bewogen jaren? Amerika-kenner Ine Roox wikt en weegt in onderstaande video zijn kansen.