Brussel breidt nachtklok uit, alle culturele en sportinfrastructuur sluit
Foto: Kristof Vadino

Brussel verscherpt de coronamaatregelen gevoelig. Het nachtelijk uitgaansverbod wordt gevoelig uitgebreid, maar ook voor andere maatregelen wordt teruggegrepen naar de recepten van de eerste lockdown. ‘De toestand in Brussel blijft zeer ernstig’, zegt Brussels minister-president Rudi Vervoort.

Dat is beslist door de provinciale crisiscel. Al meteen na afloop werd de beslissing over de aanpassing van de avondklok meegedeeld door een aantal burgemeesters die de zitting bijwoonden.

Op een persconferentie noemde Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) de opstoot van het coronavirus ‘een collectieve les in nederigheid’. Brussel telt momenteel, samen met Wallonië, het meest aantal besmettingen in verhouding met het aantal inwoners in heel Europa. Wallonië besliste daarom vrijdag al om de maatregelen te verscherpen, en Brussel volgt dat voorbeeld nu.

Vanaf maandag gelden deze regels:

• Op het hele Brusselse grondgebied geldt een mondmaskerplicht.
• De avondklok wordt met drie uur verlengd: van 22 tot 6 uur in plaats van 24 tot 5 uur.
• Alle culturele en sportinfrastructuur gaat tot en met 19 november op slot. Dat geldt dus ook voor musea en zwembaden, fitnesscentra.
• Amateursportcompetities worden verboden. Trainingen zijn wel nog toegestaan voor kinderen jonger dan 12 jaar.
• Er komt een verbod op alle schooluitstappen.
• Voor religieuze plechtigheden gelden de maatregelen van tijdens de eerste lockdown.
• Leerlingen van het hoger onderwijs zullen alleen nog afstandsonderwijs krijgen.
• Het aantal aanwezigen op begrafenissen wordt beperkt tot 15. Op een huwelijk mogen enkel nog de getuigen aanwezig zijn.
• Shoppen moet alleen gebeuren, en niet langer dan nodig.
• Alle winkels moeten om 20 uur sluiten. De enige uitzondering zijn restaurants die take-away aanbieden: die mogen tot 22 uur openblijven.

‘Als eerste maatregelen genomen’

Vervoort zei op de persconferentie dat Brussel bij de lockdown in maart de eerste was om de maatregelen te nemen. ‘We hebben toen onze volle verantwoordelijkheid genomen, en zullen dat blijven doen’. Hij verduidelijkt ook dat hij spreekt voor de Brusselaar: ‘Het is niet de bedoeling om een wedloop te starten met de andere overheden of regio’s, we bieden het hoofd aan de situatie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest’, aldus de Brusselse minister-president. ‘We zien een kleine vertraging van de stijging van de besmettingscijfers in het Gewest maar de toestand blijft zeer ernstig.’

Hij riep de Brusselaar nogmaals op om hun bewegingen en sociale contacten zoveel mogelijk te beperken. ‘We zullen blijven inzetten op sensibilisering en begeleiding van de bevolking.’

Vlaanderen

Viroloog Marc Van Ranst liet op twitter alvast weten dat Brussel wat hem betreft het voorbeeld van Wallonië moest volgen, wat nu ook gebeurd is. Ook Vlaanderen zou er volgens hem overigens goed aan doen om ‘een maand in een lockdown die we geen lockdown gaan noemen’ te gaan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in