Begroting voor 2021 laat departementen gezondheid en veiligheid minst besparen op werking
Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker Foto: BELGA

De ministerraad heeft vrijdag de begrotingsnotificaties goedgekeurd. Daardoor kan België voor het eerst sinds 2018 weer een echte begroting indienen.

Dat meldt staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD). De begroting komt er nadat ons land sinds de val van de regering-Michel eind 2018 al die tijd met voorlopige twaalfden heeft gewerkt. Tegen het eind van het jaar moet er weer een echte begroting op tafel liggen. Volgens de staatssecretaris is met de notificaties nu de eerste horde genomen.

Eerder raakte al bekend dat in 2021 150 miljoen euro zal worden bespaard. ‘In plaats van de kaasschaaf te hanteren, wordt er een onderscheid gemaakt tussen de departementen die de strijd voeren tegen het coronavirus en de andere departementen’, aldus De Bleeker.

Concreet zullen alle veiligheidsdepartementen (politie, justitie, defensie, brandweer, fedasil...) en gezondheidsdepartementen (Volksgezondheid, het FAGG, RIZIV...) een ‘efficiëntie-oefening’ doen van 0,89 procent. De andere departementen moeten volgens jaar 2 procent besparen op personeel- en werkingskosten.

Nieuw beleid

Justitie kan volgend jaar rekenen op 125 miljoen extra, een bedrag dat de volgende jaren verder stijgt. Er gaat ook meer geld naar asiel- en migratie, zowel voor de opvang, als voor het terugkeerbeleid. Ook andere veiligheidsdepartementen zoals de brandweer en de politie krijgen bijkomende middelen.

Op sociaal vlak is er geld uitgetrokken om extra kosten te dekken. Zo stijgt het geboorteverlof van 10 naar 20 dagen. Ook het minimumpensioen voor werknemers en zelfstandigen stijgt tegen 2024 in totaal met 11 procent. De Inkomensgarantie voor Ouderen, de uitkeringen voor personen met een handicap en het leefloon stijgen tegen 2024 met 10,75 procent.