‘Veggieburger’ mag ‘burger’ blijven, maar ‘sojaroom’ is geen room meer
Foto: fvv

Producenten van vleesvervangers mogen termen als ‘veggieburger’ of ‘vegetarische worst’ gewoon blijven gebruiken. Een voorstel om dat te verbieden is door de bevoegde commissie van het Europees Parlement weggestemd. ‘Yoghurt’ en ‘room’ blijven wel voorbehouden voor een melkproduct.

Lobbyisten uit de vleesindustrie hadden aangedrongen op een verbod, omdat termen als ‘burger’ ten onrechte zouden suggereren dat de producten vlees bevatten. Een veggieburger zou volgens de vleesproducenten een ‘veggieschijf’ genoemd kunnen worden, een vegan worst een ‘buis’ of een ‘vinger’. Maar veggieburgers of sojasteaks mogen dus op het menu blijven staan.

De landbouwcommissie van het Europees Parlement had voorgesteld om termen als ‘burger’ voor te behouden voor voedingsproducten die dierlijk vlees bevatten. Een ruime meerderheid van het Europees Parlement heeft zich vrijdag in plenaire zitting echter gekant tegen het voorstel.

" forWeb="true" forTablet="false" type="HTML"/>

Melkproducten

Wel was een meerderheid te vinden voor een uitbreiding van het verbod om producten zonder dierlijke melk als ‘yoghurt’, ‘kaas’ en ‘room’ te presenteren. Het parlement wil ook beschrijvende termen als ‘yoghurtstijl’ verbieden.

Landbouwbeleid

De stemmingen vonden plaats in het kader van een marathonstemming over de toekomst van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Later op vrijdag wordt het resultaat van de eindstemming verwacht. Nadien moeten de Europarlementsleden ook nog met de landbouwministers onderhandelen.