Hoogtepunten laatste debat Amerikaanse verkiezingen: ‘Leren leven met het virus? We gaan eraan dood!’
Foto: EPA-EFE

President Donald Trump en zijn Democratische tegenstander Joe Biden namen het voor de laatste keer tegen elkaar op in een debat. Corona nam opnieuw een hoofdrol, maar ook Bidens zoon Hunter en Trumps financiën kwamen aan bod.

1. Corona opnieuw hoofdrolspeler

Volgens Trump is het ‘vaccin klaar in enkele weken’. Gevraagd of zijn tijdlijn een garantie was, zei Trump: ‘Nee, het is geen garantie, maar ik denk dat het er tegen het einde van het jaar zal zijn’.

Biden verweet Trump ‘een president zonder plan’ te zijn en zegt dat Amerikanen ‘een donkere winter’ tegemoet gaan. Trump stelde dan weer veel geleerd te hebben van zijn eigen coronabesmetting en zei dat Amerikanen leerden leven met het virus. Daarop zei Biden: ‘Ermee leren leven? We gaan eraan dood!’

2. De achillespezen van beiden kandidaten: Hunter Biden en Trumps financiën

Beiden hebben hun eigen onderwerpen om de tegenkandidaat onderuit te halen. De Trump-campagne focust hiervoor op Bidens zoon, Hunter Biden. Tijdens het debat zei Trump dat Biden persoonlijk profiteerde van de zakelijke transacties van zijn zoon in Oekraïne en China. Hij verwees naar recente nieuwsverhalen op basis van informatie die zou zijn verzameld via de laptop van Hunter Biden.

Biden ontkende en veranderde van onderwerp door Trumps financiën en zijn zakelijke banden met China ter sprake te brengen. Zijn tactiek werkte, want Trump zag zichzelf genoodzaakt uit te leggen hoe hij eigenlijk miljoenen aan belastingen ‘vooraf had betaald’. Hij zei opnieuw dat hij op een dag zijn belastingaangiften zou vrijgeven, maar dat dat op dit moment nog niet ging.

3. Migratie en racisme

Toen de moderator de focus legde op het migratiebeleid van de VS en dan vooral op de 545 migrantenkinderen die nog steeds op zoek zijn naar hun ouders, reageerde Trump kil. Ze kwamen hier met ‘coyotes en veel slechte mensen die hen gebruikten om ons land binnen te raken’, aldus Trump. ‘We laten mensen binnen, maar dat moet legaal gebeuren.’ Biden zei daarop dat de kinderen het land binnenkwamen met hun ouders, niet met ‘coyotes’, maar dat ze aan de grens van elkaar gescheiden werden.

Opmerkelijk: Biden distantieerde zich voor het eerst van het immigratiebeleid van voormalig president Barack Obama. Over deportatie en het mislukken van de immigratiehervorming zei hij dat ‘we een fout hebben gemaakt’. Hij beloofde verandering: ‘Ik word deze keer president, niet vicepresident.’

Ook racisme kwam aan bod. Trump beweerde (opnieuw) dat ‘niemand meer voor de zwarte gemeenschap heeft gedaan dan Donald Trump, met de mogelijke uitzondering van (president, red.) Abraham Lincoln’. ‘Ik ben de minst racistische persoon in deze zaal’, zei hij ook. Waarop Biden: ‘Dit is een van de meest racistische presidenten die we ooit hebben gehad.’

4. Beschaafder debat dat het eerste

Het eerste chaotische debat werd door de media aan zowel linker- als rechterzijde een schande genoemd. Om een gelijkaardig debat te vermijden werd de microfoon van de kandidaten uitgeschakeld wanneer de ander een vraag beantwoorde. Het werkte: het debat was inhoudelijk sterker dan het vorige. Misschien ook ‘omdat het de vorige keer niet positief voor Trump was uitgedraaid’, oppert The Washington Post. Verder hield moderator Kristen Welker, journaliste van NBC News, stevig haar greep op het debat. Zelfs Trump leek het debat aangenamer te vinden. ‘Tot nu toe’, zei hij halverwege het debat tegen Welker, ‘heb ik veel respect voor hoe u dit aanpakt’.