Zo coronasafe is bus- en tramvervoer
Foto: De Lijn

Ook in tijden van COVID-19 is reizen met bus en tram een efficiënt en duurzaam alternatief voor eigen vervoer. Het is bovendien veilig wanneer de maatregelen worden gevolgd: verscheidene studies schatten het besmettingsrisico bijzonder laag in.

Zelfs in de donkerste tijden blijft De Lijn rijden. Bussen en trams zijn dan ook een essentiële dienstverlening, waar één op vijf Vlaamse gezinnen op rekent voor zijn verplaatsingen. De Lijn schakelde ook enorm snel in het aanpassen van zijn dienstregeling en in het treffen van voorzorgsmaatregelen: bussen en trams worden dagelijks gereinigd en gedesinfecteerd, en de voertuigen worden goed verlucht. Reizigers ouder dan twaalf jaar moeten sinds 4 mei een mondmasker dragen aan boord van bussen en trams.

Europese onderzoeken naar de plaatsen waar mensen elkaar besmetten met het coronavirus, verzameld door de internationale openbaarvervoersunie UITP (Union Internationale des Transports Publics), bevestigen dat bus- en tramreizen relatief safe zijn. In Frankrijk bijvoorbeeld, bleek uit meerdere studies van het volksgezondheidsinstituut Santé Publique France dat slechts 1,2 procent van alle coronabesmettingen in het land worden opgelopen op het openbaar vervoer. In Duitsland tekende het Robert Koch Institut zelfs maar een besmettingsgraad van 0,2 procent op bij alle verplaatsingen. De sleutel ligt volgens wetenschappers in de eerste plaats bij het correct dragen van een mondmasker, een strikte handhygiëne en natuurlijk afstand houden.

Gruyèrekaas

“Het risico om besmet te geraken op het openbaar vervoer is nooit nul”, zegt professor Anne-Mieke Vandamme, viroloog aan de KU Leuven. “We kunnen het besmettingsrisico wel fors terugdringen. Ik visualiseer dat vaak als een blok gruyèrekaas: wanneer je maar één plakje tussen jezelf en het virus zet, kan het nog door de gaten. Maar naarmate je er meerdere op elkaar plakt, kan het minder en minder makkelijk door. Een mondmasker helpt, maar het is niet perfect: het dragen ervan op drukke plaatsen is een collectieve inspanning om de R-waarde van de epidemie, de waarde die de verspreiding aangeeft, onder het cijfer één te krijgen. Een tweede plakje gruyère is verluchting. Een derde is handen wassen en ontsmetten, een vierde anderhalve meter afstand houden, enzovoort. Hoe meer maatregelen we op elkaar plakken, hoe minder kans het virus heeft om zich te verspreiden.”

Neem de volgende

Nadat de coronamaatregelen stelselmatig werden gelost, en zeker met de heropening van de scholen, kwamen er opnieuw meer en meer reizigers op bussen en trams. De Lijn had bij het begin van de COVID-19-crisis al zijn dienstregeling grondig aangepast aan de lagere bezettingsgraad. Bij de start van het nieuwe schooljaar voerde het bedrijf zijn capaciteit weer op. Waar er lokaal een overbezetting werd vastgesteld, werd bovendien een oplossing gezocht. Dankzij de tussenkomst van Vlaams minister voor Mobiliteit Lydia Peeters werd er bijvoorbeeld een beroep gedaan op lokale autocarbedrijven om een veilige en efficiënte dienstverlening te blijven garanderen.

Ontdek meer over vlot & veilig reizen met De Lijn. Of vind hier jouw ideale reisroute via deze handige routeplanner.