Een Amerikaanse astronaut en twee Russische kosmonauten zijn geland op de steppes in Kazachstan. Daarmee is hun ruimtemissie naar het internationaal ruimtestation ISS van 196 dagen ten einde gekomen.

Het was de eerste missie die gelanceerd werd sinds de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. De vervangers van Nasa-ruimtevaarder Chris Cassidy en de Roscosmos-kosmonauten Anatoli Ivanisjin en Ivan Vagner kwamen een week geleden al aan in het Internationaal Ruimtestation (ISS).

Cassidy, Ivanisjin en Vagner landden donderdag rond 05.00 uur ‘s ochtends Belgische tijd met hun Sojoez-capsule, zowat 150 kilometer van de Kazachse stad Zjezkazgan. Beelden van de landing werden uitgezonden door het Russische ruimtevaartagentschap Roskosmos.

‘Mama, ik kom naar huis’

Cassidy voltooide vier ruimtewandelingen van in totaal 23 uur en 37 minuten, meldt ruimtevaartorganisatie Nasa. ‘Expeditie 63 is supersnel gegaan’, zegt Cassidy. ‘We grapten dat er alleen maandagen en vrijdagen waren en dat er daartussen een grote waas van tijd zat.’

Vagner tweette dan weer ‘Mama, ik kom naar huis’.

De drie waren exact 196 dagen, vier uur en 13 minuten van onze planeet en worden nu vervangen door astronaute Kathleen Rubins en kosmonauten Sergei Ryzhikov en Sergei Kud-Sverchkov.