Schilderij teruggebracht naar museum in New York nadat het 60 jaar lang vermist was
Foto: NurPhoto via Getty Images

Een schilderij dat zestig jaar lang vermist was, is teruggebracht naar het Metropolitan Museum of Art in New York. Dat meldt het museum.

Een vrouw merkte tijdens een bezoek aan een tentoonstelling in het New Yorkse Metropolitan Museum of Art (Met) dat een schilderij van haar buren mogelijk deel uitmaakte van de reeks ‘Struggle: From the History of the American People’ van de Amerikaanse artiest Jacob Lawrence. Ze raadde haar buren daarop aan om het museum te contacteren.

‘Vorige week bezocht een vriendin de expo en zei: ‘Er is een open plek op de muur en ik denk dat jouw schilderij daar hoort’‘, zei een van de eigenaars aan de krant The New York Times. ‘Ik vond dat ik het verschuldigd was aan de artiest en het Met om hen het schilderij te laten zien aan het publiek.’

De vrouw kocht het schilderij in 1960 op een veiling voor het goede doel, voor een klein prijsje.’ Het schilderij hangt al 60 jaar in mijn woonkamer.’

Het schilderij, dat de opstand van boeren afbeeldt tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog, werd ondertussen toegevoegd aan de collectie in het museum. Het is daar nog twee weken te zien is. Tot nu toe werd het schilderij afgebeeld met een leeg kader.

‘Het gebeurt niet vaak dat er zo’n grote ontdekkingen gebeuren in de moderne kunst en het is heel leuk dat een plaatselijke bezoeker ervoor verantwoordelijk was’, aldus de directeur van het Metropolitan Museum.

Van vier andere schilderijen van de ‘Struggle’-reeks van Lawrence is de locatie nog steeds niet gekend.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig