Advocaat Dutroux vraagt geen vervroegde vrijlating meer
Foto: AFP

Bruno Dayez, een van de advocaten van Marc Dutroux, zegt dat de misdadiger niet langer om voorwaardelijke vrijlating vraagt. De aanleiding daarvoor is het vernietigende psychiatrische rapport.

Dutroux werd in 2004 veroordeeld tot een levenslange celstraf wegens de ontvoering en verkrachting van zes meisjes en de moord op vier meisjes. In 2019 vroeg hij voorwaardelijke vrijlating aan, maar dat is nu niet meer van toepassing, meldt zijn advocaat Bruno Dayez. Om over de voorwaardelijke vrijlating te beslissen, moest er een psychiatrisch onderzoek uitgevoerd worden. Dat werd uitgesteld door de coronacrisis.

Volgens het definitieve psychiatrische rapport over Dutroux vormt hij nog steeds een hoog risico op recidive en kan hij nog steeds omschreven worden als een psychopaat, omdat hij geen spijt en empathie toont. De conclusie van het rapport is dat Dutroux nog steeds een gevaar is voor de samenleving.

‘Ik ga voorlopig mijn energie steken in het verbeteren van zijn detentievoorwaarden of de aanpassing ervan’, zegt Dayez. Aan Le Soir laat hij weten dat die omstandigheden niet helpen voor zijn socialisatie en dat die bijdragen aan de man die hij vandaag is. Inmiddels zit Dutroux 23 jaar in de cel.